Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Ценни икони от Възраждането се нуждаят от дарители за спешна реставрация

Автор: bTV | 27.11.2018

Ценни икони от Възраждането се нуждаят от дарители за спешна реставрацияЦенни икони от времето на Възраждането се нуждаят от дарители за спешна реставрация. Произведенията са част от колекцията "Спасени съкровища" на бургаския музей и са заловени от полицията. Предполага се, че са от запустели църкви в Странджа.

Преди години неизвестни обират всички древни икони в старата църква в странджанското село Белеврен, което е почти на границата с Турция. Тя се е срутила. На нейно място хора, свързани със селото, вдигат нов храм и поставят нови икони.

В някогашното голямо село Белеврен днес живеят постоянно само четирима души. Част от зид им напомня за старата църква – опустошена и разграбена.

Никой не е потърсил и десетки други икони, заловени от полицията при акции в края на 90-те.

"Въпросните църковни икони можеха да бъдат изнасяни и продавани зад граница с цел добиване на частни колекционери с тях", заяви Цветелина Рандева, говорител, ОД на МВР- Бургас.

Сред спасените е икона на Света Богородица, рисувана от възрожденските зографи – тревненците поп Димитър Кънчов и синът му Хаджи Христо. Те използвали специфична техника за ореола на Божията майка.

"Наслагването на златото върху наметалото на Богородица, самите образи които, както ги е представил, също са много интересни и изразителни. За иконите по принцип на Света Богородица най-важно от всичко са очите, за да могат да въздействат", обясни Иванка Делева от Историческия музей в Бургас.

Иконата попада в Странджа заедно с бежанци от Източна Тракия след Преображенското въстание.

"Тези българи, бягайки от своите опустошени селища, едно от първите неща, които взимат са иконите, ценните икони от църквите, за да ги спасят и да ги сложат след това в новите храмове в селата, които ги приемат", добави Иванка Делева.

Последният им пристан е музеят, в който е оформена иконна зала за спасените съкровища. Общо 10 са иконите, които се нуждаят от спешна реставрация, за да заживеят нов живот в музея.

Източник: https://btvnovinite.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova