Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Откриха кабинет по Православни ценности и традиции във варненско училище

Автор: http://dobrotoliubie.com | 07.03.2016

Откриха кабинет по Православни ценности и традиции във варненско училищеНа 2 март във Второ СОУ „Неофит Бозвели“ във Варна бе открит кабинет „Православни християнски ценности и традиции“. Откриването се извърши с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Инициативата за създаването на обучение по предмет „Православни християнски ценности и традиции“ е съвместна между Варненската и Великопреславска митрополия, Община Варна, Общински детски комплекс и Регионалния инспекторат по образованието. СОУ „Неофит Бозвели“ съвсем не е единственото училище във Варна, в което има подобен кабинет, то е 17-то поред.

„Щастлива съм, че точно в навечерието на Трети март откриваме този прекрасен духовен център, който ще е място, в което нашите деца, нашите колеги, родителите на нашите деца ще могат да общуват по християнски и да се обучават в онези добродетели, които са ни запазили като народ и нация“ – обърна се към присъстващите на церемонията по откриването на кабинета директорът на СОУ „Неофит Бозвели“ Даниела Игнатова.

В новооткрития кабинет ще се обучават общо 54 деца от втори, трети и четвърти клас. Предметът „Православни християнски ценности и традиции“ от няколко години присъства в програмата на училището като свободноизбираем по инициатива на учителката Стойка Димитрова, която е преподавател и в школата на Общинския детски комплекс. Занятията в новия кабинет ще са два пъти седмично. „В нашето училище има традиция по отношение на зачитане на християнските ценности. Патронът на училището Неофит Бозвели е български духовник. Всяка година на 14 септември, когато отбелязваме и Кръстовден, в училището организираме водосвет и присъствието на него е по желание, това не е официалното откриване на учебната година. Прави впечатление, че в последните години желаещите да се включат са все повече. Идват млади хора и семейства заедно със своите деца“, разказа директорът на СОУ „Неофит Бозвели“ пред медиите.

В школата „Православни християнски ценности и традиции“ към Общински детски комплекс – Варна работят петима учители, които обхващат 17 училища в града. Обучението има за цел да даде на учениците знания, които да формират християнско нравствено поведение, да се запознаят с духовните и социокултурни измерения на християнството, да изградят умения да прилагат всичко научено за православието в семейството и в живота.

Източник: http://dobrotoliubie.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova