Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Родители на починало от рак момче дариха събраните за него средства

Автор: bTV | 19.04.2017

Родители на починало от рак момче дариха събраните за него средства17-годишният Синан не успя да спечели битката с рака въпреки непрестанната борба и воля за живот.

Неговите родители – Селма и Шенол от Асеновград, познават борбата за живот и болката от тежка загуба. Но продължават напред в името на една кауза.

През януари тази година те губят своя единствен син. Признават, че дори в последните седмици Синан не се предавал, ходел с желание и усмивка на училище.

„Може би даде урок на много хора и си замина. За доброта – че трябва да се прави добро, всеки трябва да се бори за добрина, не за власт. Даде си урока и си замина”, разказва Шенол.

И само ден след трагедията семейството взима важно решение, което променя техния и няколко чужди живота. Близките на Синан решават да изпълнят последното желание на момчето.

Те даряват събраните за лечението 160 000 лв. на други трима онкоболни, както и на гимназията, в която момчето учи няколко години.

„Тази идея беше дадена от Синан. Даже той ми каза: „Мамо, на мен не ми помогнаха тези пари, да помогнат на други дечица – те да са живи и здрави", сподели Селма.

С жеста си те се надяват да дадат пример на други хора и призовават за повече добрина.

„Всеки българин в България трябва да го направи това нещо. Защото тази, обратната страна, много хора не я знаят в живота. Всеки мисли, че може да си хвърчи, но не е така”, допълва бащата.

Събраните пари разделят по равно.

Част от средствата отиват за лечението на 11-годишния Тарик Чинчинов от град Куклен и на Златомир Мацуров от Велинград.

А 40 000 лева са преведени и на Николай Иванов. До този момент мъжът е претърпял 6 операции и 24 химиотерапии.

В момента най-силната му надежда е експериментално лечение в Испания.

Получава помощта само ден преди тежка операция. Благодарността си към Селма и Шенол трудно описва с думи: „Това ми помогна страшно много да си платя самата операция, която струваше 18 000 евро. Страшно съм благодарен на тези хора, това са хора с големи сърца, това е една от най-големите помощи, които съм получавал досега”.

Последната част от събраните пари семейството дарява на гимназията, в която Синан прекарва последните си месеци. 40-те хиляди лева ще бъдат използвани за оборудването на многофункционален кабинет.

Директор на гимназията Йордан Диков разказа как родителите го потърсили за разговор и той приел на момента. Идеята за мултифункционален кабинет допаднала на всички. Така един стар кабинет по история ще се превърне в нов шанс за обучение. И отделен кът в новата стая ще пази спомена за едно любимо момче.

Ученици и учители днес споделят спомените си за Синан.
„Винаги усмихнат, изключително добър” – така описват момчето.

Любомила Ангелова дълго време преподава английски език на Синан.

През 2016 г. Люси, както всички в гимназията я наричат, успява да пребори рака.

Стотици нейни ученици и приятели се организират в обща кампания и днес тя е сред своите спасители. Споделя, че най-важният урок, който може да предаде на своите ученици, е човещината.

А най-голямата й болка е, че успява да пребори коварната болест, а нейният възпитаник – не. „Усилията бяха същите, на всички около нас. Понякога нещата просто не зависят от нас, за съжаление. Колкото и да се радваш, когато успееш, а в моя случай е така, винаги се прокрадва една тъга, защото ти си успял, много други хора, за съжаление, не успяват, а когато става въпрос за човек, когото познаваш, за млад човек, тогава тъгата е голяма”, казва Люси.

Учители и ученици си спомнят как застават заедно до Синан в момента, в който разбират диагнозата. И остават негова опора през целия период на лечението. За три седмици успяват да съберат 160 хиляди лева.

„Ако искаш нещо силно – няма невъзможни неща и не е толкова трудно. Казвахме му да се бори докрай до последно и да не спира да вярва, че всичко ще се оправи”, спомня си Иван Златанов, приятел на Синан.

Днес Селма и Шенол не се чувстват като герои.

Благородното си дело приемат като мисия – да докажат и на други, че доброто може да помага. Ако всеки помогне, дори с един лев, сумата ще донесе радост на много хора в нужда.

Ако и вие искате да помогнете на Николай Иванов, може да го направите чрез:

Дарение с SMS с текст на латиница DMS NIKOLAY на номер 17 777.
Средства се събират в лева,
Обединена Българска Банка по дарителска сметка
Титуляр: Николай Владимиров Иванов –
BIC UBBS BGSF
№ BG56 UBBS 8002 1088 4983 30

И във евро за Испания
BIC CAIX ESBB
№ ES71 2100 3693 2120 0050 5550
Или чрез pay pal: Vencislav_ivanov89@abv.bg

Източник: http://btvnovinite.bg
Снимка: http://btvnovinite.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova