Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

11-годишно момиченце страда от тежка форма на епилепсия

Автор: Нова телевизия | 01.04.2019

11-годишно момиченце страда от тежка форма на епилепсия11-годишната Микаела от благоевградското село Церово страда от тежка форма на епилепсия. Когато се родило, момиченцето нямало никакви симптоми за болестта.

Сега семейството търси помощ за операция на момиченцето в чужбина. След безпроблемна бременност Елена Сакова ражда момичето по нормален път през 2007г. В началото бебето расте съвсем здраво и енергично.

„Изписа си се на четвъртия ден, никой нищо не ни е казал, че нещо има нередно. Нямаше проблеми три месеца Микаела си се развиваше нормално като за всяко бебе за възрастта си, нямаше индикации нещо да има”
, разказа бабата на Микаела Юлия Сакова.

Когато обаче навършва три месеца Микаела се разболява. С наглед тривиална диагноза. Майката на момичето Елена разказа, че тогава лекарите открили гнойна ангина. След нея на детето е поставена ваксина срещу тетанус и дифтерия. Няколко дни след задължителната имунизация идва най-страшния ден за семейство Сакови. Привидно здравата Микаела внезапно изпада в шоково състояние.

„Една сутрин посиня в леглото и вече тръгнахме по докторите, докато се установи, че е епилепсия”, продължава разказа си майката на Микаела.

Проблемите продължават и до днес. Вече 11 години почти всеки ден тя получава тежки епилептични пристъпи, при които изпада в болезнени гърчове. Не може да ходи и да говори. Майка й разказва, че с навлизане в пубертета вече пристъпите са ежедневни, включва и нови видове и тежки, на някои се налага да се слага диазепан, който да ги спре. А според Юлия, бабата на момичето, те пречат на мозъчната дейност на момичето, тъй като след всеки път то спира да помни това, което е научило.

Близките на Микаела години наред не получават отговор защо детето получава епилептичен пристъп. В семейството друг човек с такива проблеми няма, затова няма как болестта да е наследствена. Съмняват се, че ваксината е причинила тежките увреждания.

„20 дни след ваксината отключи пристъпа. Никой не може да ни каже, може би е случайност”, коментира Елена Сакова.

Надежда за Микаела има. След преглед в Турция лекарите са преценили, че с операция и поставяне на вагосов стимулатор пристъпите на детето могат да спрат. Интервенцията обаче струва 58 хиляди евро. Досега семейство Сакови са събрали 13 хиляди лева. А родителите й се надяват операцията да се извърши възможно най-бързо, защото пристъпите на детето с всеки изминал ден стават все по-тежки.

Ако искате да помогнете на Микаела, можете да го направите по следните начини:

По банкова сметка:

IBAN
BG49UBBS80021080823040
BIC UBBS BGSF
Титуляр: Микаела Иванова Миткова
Pay pal: elenasakova@abv.bg

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova