Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 



Конкурс ''Добротворчество'' - категория Музикална интерпретация



Организатори: Конкурсът се организира съвместно от Милостив - платформа за благотворителност и социална дейност, Фондация Благородна Бадева, Сдружение за Модерна Култура и Васка Глушкова

Период: 16 октомври 2014 г. - 21 април 2015 г.

Медийна подкрепа: БНР, Информационна агенция ФОКУС, Културни новини, actualno.com, wishbox.org

Интервюта:
* 21.04.2015 - Разговор на д-р Деворина Гамалова с журналистката Лили Големинова, радио Хоризонт
* 21.04.2015 - Разговор на Радослав Кирков с журналистката Кармен Манукян, радио Хоризонт
* 03.03.2015 - Разговор на д-р Деворина Гамалова с журналистката Татяна Иванова, радио Хоризонт
* 01.01.2015 - Разговор на Нина Панчева-Киркова с журналистката Кармен Манукян, радио Хоризонт

Описание:
Категория Музикална интерпретация в конкурса ''Добротворчество'' (milostiv.org/dobrotvorchestvo) цели да подтикне младите музиканти на България да преосмислят мисията на музикалното и изпълнителско изкуство и на ролята си в социалния профил на обществото. Да насочи техните усилия към усъвършенстване в името на благото на останалите хора и чрез това и на себе си. Да ги вдъхнови за изпълнения, които да усилват терапевтичното, ободряващо и облагородяващо действие на класическата музика.

Много композитори са обръщали внимание на социалната мисия на музиканта. Прокофиев счита за дълг на композитора да служи на ближния си и да прави неговия живот по-красив. Хендел не е бил доволен, ако неговата музика е послужила само за развлечение на слушателите й, защото е желаел тя да ги направи по-добри. Хайдн казва, че мисълта, която го е насърчавала да продължава да композира е, че “толкова малко хора са радостни, че скръб и страх ги преследва навсякъде” и че може би “неговата музика може да ободри обременения и измъчен от грижи човек”. Бетховен споделя в писмата си, че от ранно детство негова цел е било “да служи на нашето бедно страдащо човечество”, а Шуман казва, че мисията на музиката е “да разпръсква светлина в дълбините на сърцето” и че таланта, който му е даден трябва да се разделя с останалите. Хиндемит доизяснява, че този дар не е като милостинята подадена на просяка, а като разделяне на цялото си имущество с приятел.

Шуберт се е стремял да подтикне хората “да обичат ... издигайки ги към Бога” и именно тази любов към Бога, към изкуството и към човека е характерна за големите мйстори и особено за музиката на Бах. Задачата на изпълнителя е да предаде тази любов на слушателя. За постигане на това той трябва да бъде обърнат не към себе си, а към слушателите, което не означава да се освободи от индивидуалността си, а от себичността си. Да не забравя своята подчинена роля на посредник и служител на изкуството, чиято главна задача е да направи творбата и автора й “разбираеми”. Добро изпълнение е това, което не привлича вниманието към себе си, а към изпълняваната музика.
За да извиква благородни пориви в публиката, изпълнителят е нужно да ги въплътява сам и като посредник на красота да бъде сам красив в духовния смисъл на гръцката дума “калокагафия”, която идентифицира красивото с доброто. Когато изпълнителят съумее да се абстрахира от всичко лично и от всяка негативна енергия, той е в състояние да възпроизведе композицията в нейната най-пълна цялост.

Награди

Поради изключително високото ниво на участниците в музикалната категория бяха предоставени следните допълнителни суми за награди:
  • Фондация "Благородна Бадева" - 1500 лв
  • Деворина Гамалова - 400 лв
  • Конкурс "Добротворчество" - 300 лева

Правила за участие

Изисквания

Участие

За участие в конкурса е нужно да ни изпратите на електронна поща music.dobrotvorchestvo@gmail.com следното:

1. Попълнен формуляр за кандидатстване, който може да изтеглите от тук.

2. Аудио или видео запис на 2 контрастни пиеси – първата от бароков или класически композитор, а втората да е романтична или някоя от утвърдените майсторски творби на 20 век. Една от пиесите да е част от инструментален концерт или от голяма соната при пианистите.
Времетраене в зависимост от възрастта: Тези минути са само приблизителен ориентир, леко излизане от рамките им няма да е проблем.

3. Малък план-проект за концерт в социално заведение за хора в неравностойно положение. Набелязване на идеи за включване на повече учащи се музиканти в мрежата на социалните концерти. За справки използвайте информацията на страницата
на: http://www.livemusicnow.bg/ и
на: http://dgamalova.milostiv.org/bg/causes/ - Жива Музика за Всички

За адреси на социалните домове пишете ни на електронна поща: music.dobrotvorchestvo@gmail.com

План-проектът за концерт трябва да е малко съчинение на тема как си представяте един Ваш концерт в избрано от Вас социално заведение. Каква програма бихте подбрали за съответните хора и как бихте я поднесли - дали само ще излезете и свирите или ще кажете няколко думи към пиесите и да напишите какво бихте казали като въвеждащо в концерта и какво за примерно една-две от пиесите. Обясненията трябва да са кратки и достъпни, както и пиесите да са кратки по времетраене и популярни като звучене, но да са от качествената класика. За възрастни може да има малко описание на творчеството на композитора, представяне на инструмента и трябва да се говори високо и бавно и т.н. За деца и младежи да бъде повече образователно. Ако представляемата Ви аудитория е от хора или деца с мозъчни увреждания, то тогава трябва повече да се свири и по-малко да се говори. Може съвсем кратко да опишете само нещо любопитно в технически план и демонстрирате как се изпълнява. Желателно е текстът да е минимум 1 стр и да не е повече от 3-4 печатни страници, но това е само ориентировачно.

Краен срок
Крайният срок за изпращане на записите e 25 март 2015 г.

Оценяване

Комисия

Председател на журито:
Деворина Гамалова (интерпретация) - д-р филос. нк., преподавател по музика в Университети и Консерватории в Англия, проф. цигулка и виола - http://dgamalova.milostiv.org/bg

Членове на журито:
Председателят, членовете на комисията и организаторите на конкурса работят напълно доброволно и без възнаграждение за положения труд.

Критерии

Резултати:

На 21 април в галерия „България” на Софийска филхармония се проведе награждаването на национален конкурс „Добротворчество”. Събитието съчета гала-концерт на финалистите в раздела за млади музиканти и откриване на изложбата на избраните творби в раздела за млади художници. Поради промяна на датата на събитието председателя на комисията по оценяването - д-р Деворина Гамалова не можа да присъства на награждаването и нейната реч я прочете д-р Десисислава Щерева, която също и връчи наградите на победителите.

Победители

Честито на победителите!

Искаме да изкажем благодарност на дарителите и доброволците, които ни помогнаха да осъществим тази инициатива. Може да видите техните имена и отпуснатите средства от тук.





Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova