Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас Стипендия ''Добротворчество'' 2018 - за младежи в затруднено финансово положение, желаещи да учат висше образованиеОрганизатори: Сдружение Милостив

Период: 20 май 2018 г. - 30 септември 2018 г.

Медийна подкрепа: БНР, Програма Хоризонт (28.07.17, 21.04.2015, 21.04.2015, 03.03.2015, 01.01.2015), Радио София, Информационна агенция ФОКУС, Културни новини, actualno.com, wishbox.org, teacher.bg

Описание:
След успешното осъществяване на Конкурса Добротворчество през 2015 г. и 2017 г., на които сумарно бяха раздадени над 30 хиляди лева, сдружение Милостив стартира и тази година инициативата в помощ на младежи в материално затруднено материално положение, които имат желание да продължат обучението си във висше учебно заведение.

Ние, организаторите на конкурса, вярваме, че всички деца имат право на добро образование, което да им даде шанс за достоен живот. Основен критерий за това би трябвало да бъдат техните способности и желание да учат и се развиват, а не финансовото им и социално положение.

Много достойни българи от нашето минало са осъзнавали личната си отговорност към ближните си и обществото и са помагали с желание и всеотдайност. В „Енциклопедия Дарителството“ са описани стотици случаи на хора, които даряват от собствените си средства, за да подпомогнат образованието на децата в България. Осъзнавайки личната си отговорност в обществото, всеки от тях е помагал според възможностите си - от стипендия на ученик до огромни суми за изграждане на училища и университети. Тези примери са толкова много и толкова мащабни, че бихме могли да говорим за осъзнати обединени усилия в името на българите и България, както и в подкрепа на науката, религията и изкуството.

Един от тези примери е Райко Цончев, чийто баща умира още докато е бил дете и той не е могъл да се позволи да си купи дори учебник, а в последствие изучава занаят, замогва се и дарява крупна сума за построяването на училище и църква. Евлоги Георгиев, един от най-значимите дарители в България, който заедно с брат си Христо Георгиев изгражда Софийския университет пише в завещанието си: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно“.

Стипендия - 1200 лв

Десетмесечна стипендия по 100 лв на месец и еднократно изплатени 200 лв за закупуване на учебниците ще бъдат дарени през октомври 2018 г. на първите класирали се участници от списъка, които са приети (или продължават) да учат висше образование.

Правила за участие

Изисквания

За да участвате е необходимо да отговаряте на следните четири условия:

Срокове

15.08.2018 г. - краен срок за изпращане на документите за кандидатстване.
Необходимо е да ни изпратите емайл на studenti.dobrotvorchestvo@gmail.com със следната информация:
1. Информация за контакт
Трите ви имена, елекронен адрес (в случай, че е различен от този, от който ни пишете), телефонен номер за връзка с вас.

2. Мотивационно писмо
Писмото трябва да съдържа отговор на следните въпроси:

Защо искам да уча висше образование? Каква специалност искам да уча? Какво искам да работя като завърша и защо? С какво образованието ще ми помогне?

За младежите, които в момента са студенти първите два въпроса се заменят съответно със: Защо реших да следвам във ВУЗ? Защо избрах да уча в съответната специалност?

Дължината на мотивационното писмо е необходимо да бъде между 500 и 1000 думи (около 1 - 2 стандартни страници) и то ще бъде публикувано на сайта milostiv.org.

3. Документ за образование
Изисква се успех над много добър 4,50. 4. Документ, удостоверяващ, че сте в затруднено финансово положение или в неравностойно положение
5. Фотокопие на попълнена и подписана Декларация за съгласие за обработване на лични данни, която можете да изтеглите оттук.

Оценяване

Председател на комисията е Васка Глушкова, а негови членове са Радослав Кирков и Симеон Йорданов. Овен, че участниците е необходимо да отговарят на горепосочените условия, значими критерии при избора на стипендианти е да демонстрират висока мотивация да учат и да реализират уменията си като специалисти.

Дарители

Стипендиите се набират изцяло от частни лица и фирми. Всеки дарител би могъл да се включи като преведе желана сума на банковата сметка на Сдружение Милостив, която е посочена по-долу, или, ако поема цялата стипендия на един или повече студенти, би могъл директно да преведе парите на сметка на младежа. Всеки дарител може да прочете мотивационните писма на участниците и да избере сам на кой младеж желае да помогне.

Организаторите работят като доброволци напълно безвъзмездно. Всички постъпили средства на сметката на сдружението ще бъдат използвани единствено за стипендиите, няма да бъдат удържани средства за административни такси или възнаграждения. Всички банкови транзакции на сметката на сдружение Милостив се публикуват на следния адрес - http://milostiv.org/donations.php

Ще се радваме ако имате възможност и желание да се включите и вие, за да можем заедно да помогнем на повече младежи да се образоват, да развиват талантите си и да изживеят по-пълноценно живота си, допринасяйки по този начин и за нашето общество.

Банкова сметка на Сдружение Милостив в Експресбанк
IBAN: BG80TTBB94001527774166
BIC: TTBBBG22
Основание: Стипендия

PayPal

Молим да отбележите "Стипендия" в описанието при банков превод или през PayPal (На втората страница при правене на дарение изберете опция "Description / Описание за дарението" и напишете "Стипендия"), за да знаем за коя инициатива да отидат средствата.

Благодарни сме на доброволката Annie Ka за превода на тази страница на английски език.

Резултати:

За стипендията кандидатсваха 32-ма младежи, отговарящи на условията. Повече информация може да научите от следния адрес - milostiv.org/text/770

Благодарение на щедрите дарители успяхме да осигурим 24000 лв, които са достатъчни за 20 стипендии. Информация за всички дарения сме публикували тук - milostiv.org/donations.php

Студентите, които бяха избрани да получат стипендии са:
 1. А. Г. - девойка, специалност "Счетоводство и контрол", мотивационно писмо - "Очаквам много да науча, да разширя кръгозора си и един ден да стана част от дарителите"
 2. А. К. - девойка, специалност "Фармация", мотивационно писмо - "Ще помагам на хората, като им осигуря нужните лекарства и ги консултирам по отношение на правилната им употреба"
 3. А. Ф. - девойка, специалност "Педагогика на обучението по изобразително изкуство", мотивационно писмо - "За мен изкуството идва от сърцето, храни душата и въздейства на хората"
 4. В. И. - младеж, специалност "Българска фиология", мотивационно писмо - "Да си учител е най-отговорната професия, защото от учителя тръгват всички други професии"
 5. Г. С. - девойка, специалност "Култура и медии", мотивационно писмо - "Журналистите приемат работата си като кауза. Кауза, която разграничава доброто от злото"
 6. Д. Л. - девойка, специалност "Психология", мотивационно писмо - "Нужно е да спрем за малко и да се замислим какво точно иска живота от нас, а ние какво искаме от него?"
 7. Ж. Н. - младеж, специалност "Евроатлантическа и глобална сигурност", мотивационно писмо - "Надявам да продължа да живея достойно и да се боря за мечтите си"
 8. И. Й. - девойка, специалност "Медицина", мотивационно писмо - "Искам уверено да мога да застана на пътя на смъртта и да се боря за живота на пациентите си"
 9. Й. З. - девойка, специалност "Медицина", мотивационно писмо - "Искам да спасявам човешки животи и поне до колкото е възможно да направя света по-добър"
 10. К. Г. - девойка, специалност "Логопедия", мотивационно писмо - "Аз исках да работя нещо, което ще съчетава страстта и желанието ми да помагам и да уча хората"
 11. М. В. - девойка, специалност "Стенопис", мотивационно писмо - "Изкуството може не само да доставя наслада на човешката душа, но и да дава израз на човешкото съзнание"
 12. М. Н. - девойка, специалност "Стопанско управление", мотивационно писмо - "Винаги съм мечтала да развивам собствен бизнес и да работя в сферата на икономиката"
 13. Н. Г. - девойка, специалност "Инженерна физика", мотивационно писмо - "В динамично променящия се свят най-голяма роля имат технологиите и машините"
 14. Н. Н. - девойка, специалност "Счетоводство и контрол", мотивационно писмо от участитето й през 2017 г. - "Искам да завърша образованието си и да създам собствена счетоводна къща"
 15. О. А. - девойка, специалност "Право", мотивационно писмо - "Бих искала да се реализирам в наказателното право и да навляза в системата на МВР"
 16. П. И. - девойка, специалност "Туризъм", мотивационно писмо - "Обожавам да общувам, да помагам на хората, обожавам да пътувам, да изучавам културата на различни държави и страни"
 17. П. Р. - младеж, специалност "Корабни машинин и механизми", мотивационно писмо - "Като корабен механик ще имам възможност да плавам до различни дестинации, да си сътруднича с различни култури"
 18. С. И. - младеж, специалност "Право", мотивационно писмо - "Желая да съдействам каузата на хората с увреждания и децата в неравностойно положение да бъде защитена успешно в нашата страна"
 19. Т. М. - девойка, специалност "Икономика и инфраструктура", мотивационно писмо - "Най-успешните хора са тези, които се борят да сбъднат мечтите си"
 20. Х. Х. - младеж, специалност "Право", мотивационно писмо - "Моята цел е да променя поне отчасти съдебната система"

Честито на младежите, които ще бъдат подпомогнати. Желаем успех на всички кандидатсващи през учебната година и благодарим сърдечно на частните лица и фирмите, дарили средствата за стипендиите.Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova