Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас Беседа, посветена на милосърдието и социалната дейност на ЦъркватаОрганизатори: Милостив съвместно със Софийска духовна семинария

Период: 15 май 2014 от 14:15 до 16:15 часа

Медийна подкрепа: (сортирани според датата на публикацията)

Описание:
Свещ. доц. д-р Стоян Чиликов, проф. д-р Божидар Андонов и доц. Костадин Нушев ще разсъждават върху темата за милосърдието, както и за предизвикателствата, необходимостите и възможностите за развиване на социалната дейност на Българската Православна Църква. Събитието ще се състои на 15 май (четвъртък) от 14:15 ч. в сградата на Софийска духовна семинария "Св. Йоан Рилски" и на него ще присъства Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил. Беседата се организира от платформата за благотворителност и социална дейност Милостив съвместно със Софийска духовна семинария.

Като част от събитието ще бъдат наградени победителите от конкурса за есета, посветен на дяконията и милостинята, организиран от Милостив (milostiv.org/essay). Текстовете на участниците предложиха широк обхват от разбирания за милостинята като висока добродетел и конкретни примери, идеи за проекти и дейности в тази насока. Поставяйки важни въпроси от позицията на своите, различни гледни точки, те изискват и провокират дебат.

Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил Наградите ще бъдат връчени лично от Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил, който е председател на Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП и е силно ангажиран със социалната дейност на Църквата, което може да се види както чрез множеството милосърдни негови дела, така и чрез широкия обхват от дейности, развивани в Ловчанска епархия.

Свещ. доц. д-р Стоян Чиликов Свещ. доц. д-р Стоян Чиликов ще представи и анализира избрани фрагменти от есетата на участниците в конкурса и ще говори на тема "Християнското милосърдие и аскеза". Отец Стоян Чиликов е преподавател в катедра по Теология при ПУ "Паисий Хилендарски" и свещеник в столичния храм "Св. Георги" - Дървеница.

Проф. д-р Божидар Андонов Проф. д-р Божидар Андонов ще говори за необходимостта и предизвикателствата пред Православната ни Църква да възстанови и развива традиционалната си социална и благотворителна дейност. Проф. Андонов е преподавател в Богословски факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски”, както и в Православен институт при „Лудвиг-Максимилиан Университет“, гр. Мюнхен.

доц. Костадин Нушев "Християнското милосърдие и социалната мисия на Църквата" е темата, по която ще говори доц. Костадин Нушев. Той ще разгледа духовните и нравствени изисквания за милосърдието като сърцевина на любовта към ближните и основа на Христовото учение и на второ място необходимостта от практическа изява и приложение на тази християнска добродетел в съвременното служение на Българската Православна Църква. Доц. Нушев е преподавател по нравствено богословие в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Автор, сценарист и редактор в интернет радио „Сион“.

Събитието ще продължи 2 часа като ще има възможност за въпроси и дискусия от страна на публиката.
Вход свободен.

Снимките отляво надясно са както следва (в скоби е посочен източника на информацията):

Резултати:

Можете да видите резюмета и видео записи от беседата на следните адреси:Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova