Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Проф. Андонов: Прекрасно е да имате възможност да помогнете на някого

| 07.06.2014



На 15 май 2014 г. се проведе беседа, посветена на милосърдието и социалната дейност на Църквата, в която взе участие и проф. д-р Божидар Андонов. Професорът изрази голямата си радост от организирането на конкурса за есе, посветен на дяконията и милостинята и от последвалата го беседа, организирана от Милостив със съдействието на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

В изказването си проф. Андонов подчерта нуждата от църковно-социална дейност на Църквата във всяка енория в страната, както и необходимостта от въвеждането на предмета вероучение в училищата. Той разграничи просветата и социалната дейност като два стълба, които са били от изключителна важност за българската екзархия по време на Възраждането.

Като преподавател в Православен богословски факултет в Мюнхен той сподели няколко лични истории от Германия, свързани с човешкото милосърдие. Първият пример разказва за семейство протестанти от Германия. Мъжът е бил тежко болен от рак и му е оставало още малко време да живее. Приемайки православието, той не пропуска православните богослужения в една руска църква, където и се запознава с проф. Андонов и впоследствие приема Православието. Въпреки заболяването си, вместо да използва личните си средства за своето скъпо лечение мъжът предпочел да дари голяма сума пари за Дом за деца, лишени от родителска грижа във Ветрен, Пазарджишко, за който е разбрал, че има нужда от финансова помощ. Вторият пример беше свързан с възрастна жена, която, също трогната от историята на децата от дома в Пазарджишко, дарила цялата си пенсия в тяхна помощ.




Лекторът обърна внимание и на голямото желанието на православните студенти в Мюнхен, Германия да участват в социалните дейности на християнския живот като се включват в организираните от факултета посещения на наркозависими, на лишени от свобода, лекуващи се в болниците, както и на стари хора в институциите.

Професорът завърши изказването си с думите: "Молитвено благопожелавам на всички Вас, които искате да се отдадете в тази област, направете го, прекрасно е да имате възможност да помогнете на някого."

Проф. д-р Божидар Андонов е преподавател в Богословски факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски”, както и в Православен институт при „Лудвиг-Максимилиан Университет“, гр. Мюнхен. Той е инициатор и един от ръководителите на магистърската програма "Църковно-социално дело" към СУ, която стартира през 2013г.

Повече информация за беседата можете научите от: http://milostiv.org/lecture


Търси

Категории

  1. Всички
  2. Добри примери
  3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
  4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
  5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
  6. Милосърдие и християнство
  7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
  8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
  9. Как да получа помощи?
  10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
  11. Превенция на здравето
  12. Конкурс "Добротворчество" 2018
  13. Конкурс "Добротворчество" 2019
  14. COVID-19
  15. Конкурс "Добротворчество" 2020
  16. Конкурс "Добротворчество" 2022
  17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

  1. Всички
  2. Препоръчани
  3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи




Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova