Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Рада Бонева: Защо искам да уча още чужди езици?

| 15.03.2015Казвам се Рада Бонева и понястоящем съм ученичка в XII клас в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“, град София. От малка проявявам голям интерес към хуманитарните науки, но това, което ме насочи към избора ми на гимназия и причината да Ви пиша днес, е любовта към езиците. Това, което ме мотивира да продължа в тази сфера, е желанието да се развивам и да работя над лигвистичните си умения. А с подадената ръка да разширя не само кръга си на работа, но и да получа повече квалифицирана подготовка, която е по-ограничена и труднодостъпна за децата полусираци.

В избраното от мен училище се научих не само на колективна работа, отговорност и реална преценка за приоритетите, но и на любов към езиците. Да вникваш и разбираш текстовете; любопитство към неизвестното и тръпка към преоткриване на заобикалящия ни свят - един от начините за което е именно вникването в историята и културата на даден народ. Богатството, което тези знания дават, ме мотивира да го търся все повече и да се опитам да насоча житейския си път в тази посока.

В училище се занимавам усилено с английски, латински, старогръцки и старобългарски език, а избраната от мен лицейна специалност е Българистика. Извън училищната програма изучавам испански и фински език, но мечтая – с малко повече труд и усилия – да усъвършенствам и португалски, френски, норвежки и каквото още ми се „изпречи“ на пътя. Вярвам, че богатата лингвистична култура помага не само за разширяване на светогледа и на възможностите за кариерно развитие, но и за изкопаване на един неизчерпаем извор на култури, знания и интереси, които могат да ни заведат далеч. 

Ежегодно взимам участие на вътрешни и външни олимпиади по български език и литература, английски, класически езици и различни литературни, публицистични и фотографски конкурси. Пея и в хора на гимназията, с който се включваме в множество фестивали и конкурси. В свободното си време освен че се занимавам любителски със спорт, работя и над журналистическите си умения. От 2012г. съм главен редактор на училищния вестник „Диагноза:Класик“, по същото време станах автор и редактор в родна електронна медия за музика, включвайки се редовно със статии, проучвания, ревюта, репортажи, интервюта и графично оформление.

През предстоящата година, подобно на другите дванадесетокласници, ще се сблъскам със сериозността на тежката кандидатстудентска подготовка. Избраните до момента от мен специалности, са Скандинавистика, Международни отношения, Еврпоеистика, Журналистика, Културология, Българска филология, а при възможност бих кандидатствала и Анимация и Графичен дизайн. Вярвам, че усиленият труд и натрупаният опит ще осъществят всяка една поставена от мен цел. Гореспоменатите конкурси, изпити, участия и т.н. са само част от нещата, които ще ми помогнат в доразвиването на избраната от мен сфера и в изкачването по житейската стълбица, която т.нар. зрелостничество поставя пред мен.

С оглед на интересите ми, това, с което бих желала да се занимавам, би било дипломантска работа и развитие на международните отношения със Скандинавския полуостров, музикална или куртурно-историческа журналистика, тонрежисура. Според това докъде ме отведат пътищата на съдбата, с удоволствие бих се занимавала и любителски / професионално с графичен дизайн - друга моя страст, която до момента развивам единствено чрез самообучение. Вярвам, че всичко, което (ще) продължава да ми дава избраното от мен училище, ще ме отведе до поставянето на „тежката основа“. Висшето образование е необходима ценност и възможност, която никой не бива да изпуска – всеки трябва да се възползва от интересите и уменията си и да ги доразвие на високо ниво, за да може човек да продължава да постига удовлетворяващи (за себе си и за околните) резултати през целия си живот чрез това, с което се занимава – чрез това, което го прави щастлив, а и не на последно място - полезен.

Надявам се, че уменията и плановете ми развитие ще бъдат подкрепени от Вашата кампания.

...

С този текст Рада Бонева кандидатства за стипендия в конкурса "Добротворчество" (milostiv.org/dobrotvorchestvo), категория Младежи в затруднено финансово положение, които искат да учат висше образование. Към мотивационното писмо изпрати документи, които удостоверяват, че наистина се нуждае от финансова помощ за образованието си.

Снимка: www.freeimages.com/profile/dogmadic

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova