Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Защо Лолита Артюхова от дом за деца „Кн. Мария-Луиза” желае да учи висше образование?

| 17.03.2015Неминуемо в живота на всеки млад човек идва краят на безгрижието на училищното ежедневие и желанието му да продължи в университет. Тогава пред него изниква въпросът: „Има ли смисъл да уча висше образование?”.


Аз искам да продължа образованието си и след средното. Ще ви дам няколко причини за това. 


 • Светът става все по-сложен и в много области знанията получени в училище не са достатъчни. Аз искам да бъда конкурентноспособна, защото трудовият пазар в България е доста свит и работодателите непрекъснато увеличават своите изисквания към търсещите работа хора.
 • Ще придобия важни умения и знания в живота и това не са знанията придобити като сън на лекция, уморителното преписване на пищови и лудото търсене на реферати в интернет. Уменията, които е необходимо да се получат, са самостоятелност, отговорност, работа в екип, преследване на поставените цели, устойчивост в стресови ситуации. Приятелствата и контактите, които се създават по време на следването, са едни от най-трайните в живота. Във ВУЗ-а очаквам да разширя своя кръгозор чрез общуването с инспекторите и висообразованите преподаватели, с които ще контактувам.

Моята амбиция е насочена към специалността „Актьорско майсторство”. Избрах тази специалност, защото искам да се развивам в област, в която смятам, че имам талант. Имам усет за естетичното и красивото, които доразвивам чрез специалността „Моден дизайн” в ПГО „Ана Май” – гр. Пловдив, като тази година завършвам. Аз съм човек, който си поставя цели и е постоянен в преследването им. Искам да успея. Искам да направя правилния избор, защото моето желание не е породено от финансови подбуди, а от убеждението, че човек преди всичко трябва да получава удовлетворение от работата си. Тук се сещам за една староанглийска поговорка: „Превърни хобито си в професия и няма да имаш и един работен ден до края на живота си.” – не в смисъл на бездействие, а в смисъл, че влагайки душа и сърце, никога няма да се породи негативизъм и нежелание да се отдам на работата си.

Осъзнавам, че образованието е първата крачка, която трябва да направя за усъвършенстване в професията и сбъдване на мечтите ми. То ще ми помогне да поставя основата на израстването ми. 

В заключение мога да кажа, че човек мечтаейки всъщност живее! Мечтайте всеки ден, защото „човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му”! За това – имайте ги и никога не се страхувайте, че с времето ще изчезнат. Те са си във вас, „те живеят във вас, а вие живеете чрез тях”!

Изготвил: Лолита Артюхова
Ученичка в 12-ти клас на ПГО „Ана Май” – гр. Пловдив
Възпитаник на ДДЛРГ „Кн. Мария-Луиза” – гр. Пловдив

* * *

С този текст Лолита Артюхова  кандидатства за стипендия в конкурса "Добротворчество" (milostiv.org/dobrotvorchestvo), категория Младежи в затруднено финансово положение, които искат да учат висше образование. Mотивационното писмо ни беше изпратено от г-жа Р. Попчева - ръководител на екип ІІІ в ДДЛРГ  „Кн. Мария-Луиза” - http://milostiv.org/229

 
Снимка: freeimages.com/profile/jaylopez

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova