Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Екатерина – Виктория Миронова: Дори да нямам какво да ям, стремежът ми към знание, няма да угасне

| 05.04.2015Ученичка съм в  12 клас на Национална търговско - банкова гимназия, град София, където бях приета през учебната 2006/2007 година. В началото на 2006 година, поради това, че бяхме нарочени от съседи и социални служители, и майка ми беше с тежко здравословно състояние, ме настаниха в ДОВДЛРГ "Христо Ботев", и ни консвикуваха цялото имущество. В тази ситуация единствена моя опора остана училището, в което учех от първи клас. В тази тежка ситуация с подкрепата на учителите, успях да завърша своето основно образование и с техните насоки да продължа в най-доброто професионално учебно заведение в България, каквато е НТБГ.

Много тежко ми бе това ,че останах без библиотеката, която майка ми ни беше подсигурила от 10000 тома. Основата, която бях получила от предучилищното си обучение, Алианс ЕАД. и ранното ми чуждоезиково обучение по английски и немски езици ме направиха равнопоставена на съучениците ми в НТБГ. Поради това ,че майка ми оспорваше настаняването ми в ДОВДЛРГ и аз всячески не исках да се деля от семейството си, се получи конфликт,който доведе до отказ от страна на ръководството на ДОВДЛРГ "П.Р Славейков" да ме подпомогне със специализираните ми учебници и униформа, които бяха задължителни за всичкиученици. Това бе и причината ръководство на НТБГ да ме прехвърлят на самостоятелна форма на обучение, заради товаче бях болна ( с ТЕЛК) и тежкия ми социален статус (живях без вода и ток).

През следващите години, макар и трудно, успях да завърша 10 клас и в началото на учебната 2013/2014 учебна година, по мое настояване, и с решение на Педагогическия съвет бях възстановена в дневна форма на обучение с изискване да покрия изпитните изисквания по английски език за 8, 9 и 10 клас. Първоначално ми беше трудно, но съучениците и учителите ми ми помогнаха да запълня празнините в знанията ми, тъй като да учиш сам е много по-трудно. През изминалата учебна година станах част от класа, участвах на:
- XV училищен панаир, като заехме трето място Учебна банка, Най-добра тарифа и Най-добър щанд на учебните банки;
- Първо място "Най-добра обслужваща банка" ТФ ФЕТ 2014 в град Пловдив;

След тези участия бях включена в представителният отбор на НТБГ - УТБ "Компас Джуниър" ООД, с които спечелихме награда за най-добър изложител в град Бриг, Швейцария.Взех участие и в модули по програма „Интегративно обучение“.Във фирма“Джей секюрити подобрих знанията си в „оперативно счетоводство“,чрез подкрепата на менторите. За да си подсигуря средства за завършване на 12клас кандидатствах за стажантска ученическа платена практика в търговска верига „Лидл“България,но макар ,че преминах успешно всички етапи на подбор това ,че бях в процедура на ТЕЛК ,за който ,аз не съм крила бе причина да бъда отхвърлена. От ръководството на НТБГ ми предложиха стаж във Швейцария.Този стаж ми даде допълнителни умения,а така също и увереност за равнопостаеност,тъй като обучителите ни бяха с увреждания.Със съдействието на ръководството на НТБГ и на СО-р-н“Красно село“ проведох и неплатен стаж в държавната и общинска администрация в областта на търговията и контролът и.Участвах и в тренинг-обученията проведени от водещи преподаватели на ВУЗФ по проект с НТБГ.По своя инициатива се включих и в програма „Компас“ която ми даде професионална квалификация „камериер“и основни познания в хотелиерското обслужване.

Успях да взема с много добър 5 и трите си приравнителни изпита, придобих увереност и покачих общия си успех от добър 3.50 на отличен 5.56, като се готвя и за участие в състезание за предварителен прием в УНСС   през настоящата  учебна година,а така също и за предварителен прием в МО/МИО/ в СУ“Св.Климент Охридски“. Водена от идеята ,че даряват не само имотните се включих към доброволците на УНИЦЕФ-България при събития,като вярвам,че дареното се връща в Живот . През настоящата учебна година ще продължа развитието си в СДК“Управление на фирми“ и доброволческа програма“За наградата на Херцога на Единбург“. Участието ми в 50-ти юбилеен панаир на УТФ в гр.Есен,Германия с представителна група от Р.България , както и спечелването на комплексаната награда за „Банка на годината „с УТБ“Глобал Инвест банк“на ХVIпанаир на формированията на НТБГ проведен на 25.02.2015г.  Затвърждават у мен  увереността в избора ми да продължа развитието си в областта на МИО/МО.Участвайки в традиционното национално състезание по икономика /корпоративни финанси/ в СА “Д.А.Ценов“-гр.Свищов, 20-21.02.2015г с класирането си на трето място си осигурих прием с отл.6  спец.МИО в СА“Д.А.Ценов“за уч.2015/16уч.г.  Ще кандидатствам и в СУ в МО.Поради тежкият си социален статус ,ако не успея да си осигуря подкрепа ,чрез стипендиантска програма може и да не продължа своето образование.А защо искам да продължа в по-висока степен ,защото образоваността се постига ,чрез образование.Познанието и знанията ни правят по-разумни и добри.Развитието на обществото не може без икономиката и финансите .Във време на глобализация и непроменени видове ресурс,но доста ограничени по обем-финансов ,времеви ,човешки , материален,често финансовият се оказва решаващ , но не определящ.Управлението на паричният и стоков поток ,пазара и печалбата от всичко това е изкуство , на което преподавателите ми от НТБГ са ми дали основните/фундаментални/познания,но аз искам да ги надстроя с обучение в МИО/МО .Ползвайки знанията си по английски език и програмите „Еразъм“ в периода на образованието си във МИО/МО ше постигна мечтата си да получа квалификация даваща ми възможност да работя за интересите на родината си в международните финансови институции.    
                                                                                                                                                                   
През м.март ми предстои участие в инициативата „Мениджър за един ден“ като се надявам да бъда част от екипа на БНБ , участие във финансови занятия на финансова група – Карол , Investment Banking Club ,както и в 11-то национално състезание в направление :търговия , иновации в бизнеса , икономикс в СА“Д.А.Ценов“ гр.Свищов.През м.април ще бъда в оценяващият екип от ученици на ТФ -ФЕСТ 2015г организирано от МОН ,а през м.май ми предстои сертифициране от PEN INTERNACIONAL  и полагане ДЗИ по специалността ми :“банково дело“/теория/практика ,и ДЗИ – БЕЛ,история и английски език даващи ми право да  продължа образованието си в МИО/МО във ВУЗ в Р.България.                                    

Убедена съм ,че след дипломирането ми в МИО/МО и придобила още знания и умения ще се реализирам на пазара на труда и освен на себе си ще бъда полезна и на обществото , защото искам да мога и ,аз да подпомагам когато имам финансовата възможност на деца ихора като мен ,за да могатда продължат да се учат , а не притиснати от нищетета да се откажат от мечтите си да се реализират максимално според заложбите си.

От всичко, което съм преживяла от малка, тъй като съм с увреждане от раждането си и съм имала обучителни проблеми, съм разбрала едно, че няма по-ценно от човешкият живот и знанието.Макар, че човешкият живот може да бъде отнет, то знанието никога и под никаква форма не може да бъде отнето. Дори да нямам какво да ям, стремежът ми към знание, няма да угасне, но ми се иска да успея да продължа образованието си във ВУЗ през учебната 2015/2016 година.И затова искрено се надявам да бъда допусната до участие в конкурс ''Добротворчество'' - категория Младежи в затруднено финансово положение и ,ако изпълнявам изискванията на комисията да бъда и стипендиант.

* * *

С този текст Екатерина – Виктория  В. Миронова кандидатства за стипендия в конкурса "Добротворчество" (milostiv.org/dobrotvorchestvo), категория Младежи в затруднено финансово положение, които искат да учат висше образование. Към мотивационното писмо изпрати документи, които удостоверяват, че наистина се нуждае от финансова помощ за образованието си. Няколко седмици след изпращане на есето си Екатерина – Виктория ни писа, че е приета да учи МИО в С.А. "Д.А.Ценов", гр.Свищов като  спечелила първо място в национално състезание за есе на икономическа тема.

Снимка: freeimages.com/gallery/svilen001

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova