Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Добротворчество - за делото на отец Боян Саръев

| 12.04.2015Текст на Веселин Николов, с който кандидатства в категория Млади писатели на конкурс "Добротворчество".

Религията вчера и днес


Вдъхновяващите личности, модели за подражание, са малко в България. Достойните са в историята, дали живота си за българщината и вярата й. Но макар и рядко такива личности откриваме и  в сегашния забързан свят.

Въпроса за религията е актуален с оглед на скорошните събития  свързани с нейните крайности. Те са опасни независимо от коя религия са. Наскоро появилата се и в България радикална ислямска религия и терористичните актове на фанатизираните последователи на същата  по света,  ме накараха да се сетя за една личност, отдадена на истинската същност на религията,  достойна за подражание.

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956 година. в село Жълти чел, Кърджалийско. Той е дете в семейство на мюсюлмани, но по късно приема християнството. Завършва милиционерското училище в град  Стрелча и работи като сержант в Крумовград и  София. През 1990 година е ръкоположен за дякон, а след известно време става свещеник в Пловдивската епархия. Решава да служи в църквата  „Успение Богородично” в град Кърджали като основава движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча” , което цели да върне в православната вяра потомците на насилствено приелите исляма. Занимава се със широка благотворителна, мисионерска  и образователна дейност. Дейността му дотук и занапред е повод  да бъде номиниран с три почетни отличия за обществена дейност. Включен в списъка за 500-те най – влиятелни личности в света. Автор на книгата „Гласът на викащия в пустинята”. По негова инициатива е започнало изграждането на православното духовно средище в град Кърджали „Св. Успение Богородично” построено изцяло със дарения. Средището има широка социална дейност, изградени са школи за вероучение на деца и възрастни, школи по пиано и хорово пеене, иконография и калиграфия както и приют за бездомни хора. Домът помага на всеки в нужда, без значение от неговата вяра, народност и раса.  Кръстителят на Родопите връща в православната вяра много от българомохамеданите у нас.
В днешно време има опити религията да бъде  отдалечена от обикновения човек. Тя е загубила своята социална функция да обединява,  разтърсена от редица скандали в последните години и изгубила доверието на населението. Хора като Отец Саръев я връщат към исконната и същност. Историята ни е показала, че именно религията и културата са съхранили българската нация в трудните години. За съжаление дейността на будителите и светците от миналото е продължена от малко личности в днешното общество.

Нека всеки от нас бъде малко Кръстител, имайки силата на  Отец Саръев,  като носи в душата си чистотата на вярата и  я показва на другите. Само така ще продължим делото на историческите личности от миналото и в настоящето ще дадем модел за подражание. Нека чуем „гласът на викащия в пустинята” и му дадем това от което има нужда.

Използвана литература:
- Интервю на Отец Боян Саръев за:
- вестник Сега, 6 юни 2003
- вестник Монитор, 31 март 2003; 7 декември 2002; 22 април 2002;
- вестник Учителско дело, 7 ноември 2002
- вестник Атака, 22 декември 2006


Снимка: wikipedia.org

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova