Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Добротворчество - за подпомагането на талантливи деца от Димитър Бербатов

Автор: Анита Николова | 12.04.2015Текст на Анита Николова, с който кандидатства в категория Млади писатели на конкурс "Добротворчество".

Примерът, който си заслужава да бъде последван


Във времето, в което все повече млади хора се замислят да напуснат страната ни, а други отдавна са направили тази крачка, много често чувам, че няма надежда за България. И се замислям дали наистина е така? Толкова ли е отчайващо положението у нас? Несъмнено не можем да се похвалим с висок стандарт на живот, който да задържи младите, но поне за момента не всичко е загубено. Все още ми е останала някаква вяра, че положението може да се промени към по-добро, стига да има хора, които да продължават да ни дават добрия пример, за да можем да си казваме, че има надежда. Димитър Бербатов показва на всички децата, прославили името на родината ни по целия свят, тъй като постигнатото от тях, трябва да се знае и познава от широката общественост.

Ако трябва да посоча човек, на когото се възхищавам, несъмнено това е Димитър Бербатов. Харесвам го не като футболист, въпреки че е много добър спортист, а най-вече заради различните инициативи, с които се занимава. С тях иска да докаже, че в страната ни има толкова много успели деца, за които дори и не знаем. Важно е хората да познават добрия пример, защото той може да се превърне в модел за подражание на останалите. Същевременно стореното от него, е стъпка към това да покажем на широката общественост, че младите хора са бъдещето на България и опит да спрем изтичането на мозъци. Той прави всичко това, воден от убеждението, че талантът трябва да се оцени, да се протегне ръка, за да се направи успешно първата крачка, която от своя страна ще доведе до нови покорени стъпала към върха. Освен известност тези деца заслужават подкрепа заради куража да следват мечтите си, характера, който имат и им позволява всекидневно да продължават борбата.  Димитър Бербатов е воден от убеждението, че наградите мотивират децата и стимулират по-нататъшното им развитие. Най-важното е не наградата, а фактът, че те са забелязани, а талантът им е открит. Затова и награждаването се прави на официална церемония, която има за цел да запознае обществото с успелите деца на България.

Несъмнено е важен и примерът, който дава самият Димитър Бербатов, тъй като се е издигнал с помощта на усилия и талант, а това има възпитателен характер. Децата трябва да бъдат научени да се борят за успеха, да ценят постигнатото и да се стремят да го надскочат. Екипът във фондацията на известния футболист няма за цел да установява таланта на участниците чрез различни конкурси и състезания, а да се довери на вече спечелените от тях награди и завоюваните места в международни състезания. Всяко едно постижение е крачка към успеха, който не закъснява, стига усилията да са полагани в правилната посока, а именно това трябва да бъде насърчено. Затова и основната цел на фондацията е да подпомага образованието на младите хора, развитието на доказания им талант и да споделят успеха си с останалите, тъй като добрата практика трябва не само да се знае, но и да бъде продължена с други добри дела.

Важно е примерът на Димитър Бербатов да заразява останалите, защото в момента много се говори, но малко се прави, за да бъдат задържани младите хора в България. Вратите към света са отворени, условията зад граница са примамливи, но така се губи цяло поколение, което утре ще завоюва успехите си в чуждите страни, а на откритията им ще се радват не техните сънародници, а новите им колеги.

Защо мисля, че е важно да подражаваме на неговия пример? Защото все още не всичко е загубено, а е необходимо да се борим, за да задържим младите и талантливи хора в страната. Защото всеки е тръгнал от някъде, но не всеки е срещнал нужната подкрепа, за да извърви пътя по-лесно. Защото добрият пример трябва да се почита и уважава. Защото искам да сбъдна мечтите си в родината си, а не отвъд нея. Защото си струва да се борим за бъдещето на България.

„Борбата е безмилостно жестока./Борбата, както казват, е епична.” (Никола Вапцаров), но това е борба в името на родината ни и бъдещето й. Борба, в която няма победители и победени, защото целта е да останат и млади хора в България. Всички трябва да участваме в промяната, а добрият пример е необходимият тласък в тази посока. Ние, българите, се гордеем с Крисия, която стана известна в цяла Европа с песента за мира, чието послание е нужно да помним. Следващият голям талант все още може да не е открит. Да направим необходимото, за да дадем шанс на някое талантливо дете, което да сбъдне мечтите си, а то от своя страна ще прослави името на родината ни, за да можем за пореден път с гордост да казваме, че сме българи.  

Снимка: dberbatov.org

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova