Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Кариера на Клошар

Автор: Милостив | 05.06.2016Срещаме ги на улицата. Всеки ден. Наричаме ги клошари. Понякога им даваме милостиня, понякога не. Но по-често ги подминаваме. А те са впечатляващи - всеки по своята същност. Историите им са забележителни. Но повече тъжни. Много тъжни.

Миролюба Бенатова се срещна отблизо с някои от тях. Все умни, интелигентни хора - актриса, режисьор, проектант и военен. Обединява ги едно - всички те живеят на улицата.

„Събрали са остатъците от живота си в торби, които носят навсякъде. Пазят ожесточено хляба и картона, на който спят. Другото е минало забравено и от самите тях.Те са избрали да живеят под чертата. В литературата там попадат обяснителните бележки, в жаргона на журналистиката това са отпадналите събития. В живота те са извън системата. "

Това е Августина:

"Отраснала съм в операта. Аз съм ходещата енциклопедия на София. Като актриса не можах да стана известна, но като клошар станах."

А това е Илия. Той пере дрехите си в градинката на парка „Заимов“ с бебешки сапун всеки ден, за да може да сменя ризата и панталона си всяка вечер.

"Техните избори - алкохолът, близките им и други слабости, имотни измами, банкови кредити и накрая системата, са ги изпратили под  линията на нормалността. Някои имат лични карти и пенсия. Други нямат и това."

Toва са истории, които заслужават да бъдат разказани. Понякога обстоятелствата ни превръщат в хора, които никога не сме очаквали, че ще бъдем. В такива превръща и героите на това видео, което ви препоръчваме да гледате.

  

Снимка: Репортаж на Миролюба Бенатова   

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova