Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Вече 17 години в с. Драганово ходят на лекар при местния свещеник

Автор: Милостив | 25.01.2017Както в по-старо време, така и в днешно съществуват изключителни християнски примери на духовници, които съчетават своите пастирски задължения в отношението Бог-човек, а в същото време те използват и талантите си като светски лица за полза на своите ближни.

Вече 17 години хората в горнооряховското село Драганово ходят на лекар при местния свещеник. Йеромонах Йоан се грижи за духовността на миряните, но и за тяхното здраве. Преди да стане духовник, о. Йоан пристигнал в селото като общопрактикуващ лекар. И оттогава досега денят му започва рано сутринта в лекарския кабинет, а следобед отваря църквата и посреща миряните

Този случай не е безпрецедентен за историята на Православната църква, достатъчно е да си спомним и за руския светец Лука Симферополски, лекар хирург и духовник през най-тежките години на социализма в Съветския съюз.

Църквата в Драганово е един от малкото останали храмове в селата, в които продължава всяка неделя да има служба. Често миряните се спират и в делниците, за да си поговорят с йеромонах Йоан и да му поискат съвет: "Много от тях задават въпроси, конкретни неща или идват за някакъв съвет, знаейки, че съм и лекар, и духовник. Най-голямата част от хората идват по инерция да запалят свещ. Продължавайки със същото забързано темпо, което е и в тяхното ежедневие, бързат да излязат!"

Иван Иванов е роден в Горна Оряховица, завършил е медицина в Плевен и после бил разпределен в горнооряховското с. Драганово. Там, през 2000-та година станал личен лекар на 900 пациенти. Разказва, че оттогава до днес подходът към пациентите му е строго индивидуален, старае се да бъде и техен духовен наставник.

В изпълнението на своите пастирски задължения отецът има възможността да се грижи едновременно и за телесното и за душевното състояние на пациента: "Когато преглеждам пациента, аз следя неговото емоционално състояние и правя преценка дали даден човек има духовни ценности. При всеки един пациент подходът е индивидуален".

О. Йоан е пореден пример за това, че светът не пречи на спасението ни, но християнските ни дела в света могат да допринасят за него, още повече когато ние оставаме духовни и не забравяме нашата християнска принадлежност.

Дали лекар или свещеник, Йеромонах Йоан е категоричен в едно - мисията му на този свят е да помага на хората, да изслушва болките им и бъде тяхна опора.

Източник: http://news.bnt.bg/bg

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova