Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Заедно помогнахме на много хора и разказахме десетки вдъхновяващи истории

Автор: Милостив | 31.12.2017От самото създаване на организацията, екипът на Милостив се старае да помага на хора, които имат нужда от подкрепа, и да разказва истории за добротворци, които отделят не само от свободното си време, но дори и от залъка си, за да помогнат на хора в беда. През 2017г. разказахме десетки трогателни и вдъхновяващи истории. Заедно с вас – всички наши читатели, помогнахме на множество хора да съберат средства за лечение. Вдъхновихме и добротворци. На прага на 2018г. нека си припомним едни от най-добрите примери за изминалата година.
Росина е един от най-вдъхновяващите хора, за които сме ви разказвали. Тя страда от детска церебрална парализа, но през целия си живот не спира да се бори и да се усмихва. Тя прекарва 47 години в инвалидна количка. Благодарение на благородни хора, Росина събира сумата от 12 000 лв., с които й е направена операция. Така 47 години по-късно тя прави първите си стъпки. Лечението на Росина продължава. Следващата й цел е да ходи само с помощта на бастун.


Милата Коледа малкият Калоян отказа подаръци. Единственото му желание беше неговият батко – 17-годишният Илиян да събере необходимата сума за трансплантация на бъбрек. Няколко месеца по-късно мечтата му се сбъдна.Иван живееше на улицата и спеше между масите.
Докато един не му се случи чудо - наречено Милена. Милена Момчилова разбира за него, когато дъщеря й я моли да му намерят дрехи. Четири месеца жената води битки с институциите, за да помогне на Иван. И успява. Благодарение на нея той има съвсем различен живот днес. Работи в защитеното жилище, в пералня и строителна фирма. Мечтае си за свое жилище. Не иска да си спомня за миналото и вече знае какво е да имаш приятели.

За един ден бяха събрани 22 000 евро за операция на малката Велина от Бургас, която има тумор в главата. Лекарите в Истанбул са премахнали по-голямата част от тумора в мозъка на момиченцето. До дни се очакват резултатите от хистологичното изследване, което ще покаже вида на тумора и ще даде насока на лекарите за последващо лечение. Велина вече се възстановява и се храни сама.

Една от любимите учителки на учениците от Националната априловска гимназия в Габрово - Митка Георгиева, се нуждаше от помощ при лечението на левкемия. Стотици нейни бивши и настоящи възпитаници подадоха ръка на г-жа Георгиева. Заедно те събраха необходимата сума за лечение, а преди няколко дни чуха добрата новина, че г-жа Георгиева е в ремисия. Пожелаваме й здраве, за да обучи още стотици ученици.

Една история потресе хиляди хора в социалните мрежи. Майка от София помоли за помощ, защото количката на 7-годишното ѝ дете, болно от детска церебрална парализа, беше открадната. Количките за деца с увреждания не са като обикновените детски колички. Те са специално пригодени за конкретното заболяване и струват сериозна сума. В случая на Ива Илиева – 2500 лв. Само за няколко часа съпричастни хора събират парите, необходими за нова количка. Междувременно от полицията намират откраднатата количка на малкия Илиян в пункт за скрап, предадена за 20 лева. Благодарната майка дари парите в помощ на друго болно дете.

Месеци наред родителите на бебе Дилян събираха пари за неговото лечение. И успяха- благодарение на добри хора. За жалост бебе Дилян не успя да се пребори за живота си и Бог си го прибра. А неговият баща Христо Христов реши да дари 136 172.78 хил. лв. от набраните за лечението на детето средства, за да помогне на други нуждаещи се. Неговата воля е да подкрепи с 66 172,78 лв. три деца с онкологични заболявания, а останалите 70 000 лв. – да даде на фондация "Искам бебе" за инвитро процедури на семейства с репродуктивни проблеми.

 

58-годишната онкоболна Светлана живее със 134 лева на месец. С тези пари тя се грижи не само за себе си, но и за сина си Станислав, който има психически проблеми. След призива, който публикувахме в Милостив, много хора подадоха ръка на Светлана. В знак на благодарност тя изпълни благородния жест, който сама си беше обещала да направи - отряза косата си, за да я дари на онкоболна жена, при положение, че тя самата е такава. Днес Светлана все още живее бедно, но доброто й сърце помага да се справя с труностите на живота.

 Кампанията в помощ на малкия Емо Каров, който страда от Сарком на Юинг, приключи успешно. Събраните средства са 386977,36 лв. На детето беше направена операция в Турция. Следващият контролен преглед предстои да бъде през месец февруари 2018г.. Пожелаваме на малкия герой Емо с усмивка да посрещне всички хубави моменти, които му предстоят! 

 

Природно бедствие или човешка немърливост доведоха до потоп в Бургаско. Близо 300 семейства пострадаха. Едни загубиха домовете си, други загубиха близките си. Хиляди хора изпратиха дарителски смс-и, за да помогнат на бедстващите. Стотици изпратиха дрехи и храна. Най-ценен обаче беше трудът на десетки доброволци, които се организираха да почистят наводнените къщи и да помогнат на нуждаещите се . Адмирации!

Камелия Ставрева има заболяване на краката. С общи усилия успяхме да съберем средства за първата операция на Камелия, която беше извършена на 21.09.2017 г. Възстановяването на левия крак протича добре. Предстои Камелия да премине през операция и на десния крак. Стойността на интервенцията е 11 477 евро и все още се събира.

На 19-тия си рожден ден Александрина чува тежката диагноза остра лимфобласна левкемия. Баща й – рейнджърът от Ирак Красимир и втората и майка – златното момиче Юлия Байчева, отправиха призив към всички хора с добри сърца да помогнат за лечението й. За няколко дни парите бяха събрани.

 

Българин, който живее в Канада от години – Игнат Канев, дари половин милион лева за модерно детско отделение в Русе. Той е пример, че добрите българи не забравят родината си и не спират да помагат.


За няколко дни бяха събрани и парите за лечение  на народния изпълнител Костадин Михайлов. Постъпилите средства в сметката му са 6040лв. „Звънят хора от цялата страна, мои познати и приятели, както и почитатели. Благодаря им от цялото си сърце! Те показаха , че все още има много хора с големи сърца. Поклон пред тях“, заявява Костадин.

Шампион по самбо Евгени Генов от Севлиево приюти две братчета, оставени в местния Дом за деца, лишени от родителска грижа. След закриването му треньорът защитил в съда правото да се грижи за децата. Мисълта, че ще се раздели с две от любимите деца от отбора по самбо не му давала мира, затова послушал сърцето си: "Искам да изкажа благодарност на моето семейство, на треньора ми, че са ме възпитали по тоя начин. Така го почувствах и така го направих". 


Георги Симеонов, който страда от лека форма на детска церебрална парализа, не моли за помощ, а я дарява. Младият мъж се преобразява в Дядо Коледа за поредна година. Снимка с него или посещение на адрес струват 5 лева, а със събраните пари помага на болни хора.

През изминалата година десетки младоженци се отказаха от букетите си за сватбата, за да дарят парите на нуждаещи се. Същото сториха и стотици ученици, които на 15 септември вместо букети на учителките дариха парите за добра кауза.

Благодарение на щедри дарители, Милостив раздаде стипендии на дванадесет млади хора, които учат висше образование - всяка на стойност 1200лв. Съдействахме и за дарение на компютри за деца, настанени в домове.

Екипът на Милостив благодари на всички, помогнали на хора в нужда. Бъдете здрави и все така добри!

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи