Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

15 практични съвета за предпазване от убийствения мръсен въздух

Автор: Радослав Кирков, Милостив | 09.01.2018Напоследък често се говори за замърсяването на въздуха и с право, защото проблема е наистина сериозен и особено остро засяга нашата страна.

Как се отразява мръсния въздух на здравето?

Броят на починалите хора в света от замърсен въздух е 7 милиона, което е сходно с вредата причинена от тютюнопушенето. Половината от тези смъртни случаи са от замърсен въздух с фини прахови частици. Замърсеният въздух може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми като: белодробно заболяване, астма, рак на белия дроб, сърдечно-съдови заболявания, удар, дори до болести на бъбреците и психични заболявания при деца. По-голямо негативно въздействие върху децата е поради това, че белите им дробове и системи за елиминиране на токсините не са напълно развити.

Колко мръсен е въздуха в България?
България е на второ място в света по смъртност на глава от населението заради мръсния въздух - 118 смъртни случая на 100 000 души или 78% от хората са изложени на опасен въздух при средно в ЕС - 19%. Съдът на Европейския съюз осъди България през 2017-а година заради систематичното превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици. Замърсяването на въздуха идва основно от автомобилите и горенето на въглища, влажни дърва и отпадъци в частни домове и заводи. Обикновено при вятър, дъжд или сняг нивата на фини прахови частици значително намаляват.

Как да се предпазим сами?
Предлагаме ви 15 практични съвети за това как можем да намалим негативното влияние на мръсния въздух.
 • Навън
1. Преди да излезете силно ви препоръчваме да се информирате за нивата на замърсяване във вашия район. Те могат да се видят в реално време не само за България, а и за Европа от http://airsofia.info/
Ако във вашия район няма станция за измерване на въздуха, то може сами да си поставите такава и да я свържете към вече изградената мрежа. За повече информация вижте - https://airbg.info/how-to/
2. Когато навън е замърсен въздуха, избягвайте напрегната физическа дейност на открито като: тичане, каране на колело, скейтборд или ролери.
3. Избирайте маршрута си в града като избягвате големите улици със задръствания и натоварено движение. Ако се движим 20-30 метра встрани от натоварени улици, директното ни излагане на мръсен въздух може да спадне с до 30%.
4. Ако сте в автомобил, изключете вентилационната си система, когато сте в натоварено движение или наблизо пред вас има автомобили с работещ двигател. Концентрацията на замърсяване вътре в колата може да е  по-висока в сравнение с тази на улицата.
5. Използвайте маска за лице или шал, когато е повишена концентрация на вредни частици във въздуха.
 • В помещение
6. Проветрявайте често помещенията. Замърсяването на въздуха в дома ни може да бъде няколко пъти по-високо от това на открито.
7. Когато проветрявате избирайте прозореца с изглед към вътрешен двор или по-малка улица пред този към по-големия булевард.
8. Снабдете се с домашен пречиствател за въздуха (може да видите някои от тях в една от големите вериги магазини).
9. Вземете си стайни растения, които помагат за прочистването на въздуха като например: бамбук, палма, английски бръшлян, дяволски бръшлян, хлорофитум, каучуков фикус и други.
10. Намалете или щателно почиствайте предметите, които събират прах като: стари възглавници, мокети, стари дюшеци и пердета.
11. Не използвайте дезинфекциращите и ароматизиращи спрейове и свещи, тъй като те освобождават немалко вредни газове и частици във въздуха.
12. Съхранявайте почистващите препарати извън закритите помещения или ги заменете с натурални.
13. Ако се налага да горите дърва, то те трябва да бъдат сухи, а не влажни, за да замърсяват по-малко.
 • Други
14. Освен посочените по-горе съвети, можем да ограничим негативното влияние от мръсния въздух като се храним с храни, които да облекчат работата на белите дробове. Това са храни богати на витамини Ц и Е, селен и бета каротин: цитрусови плодове, риба тон, мляко и моркови.
15. В случай, че имате съмнения, че някой неправомерно допринася за замърсяване на въздуха, можете да подадете жалби и сигнали на т. нар. „зелен телефон“ за връзка с регионалните инспекции по околна среда. При постъпил сигнал, контролните органи са длъжни да извършат проверка и оценка на качеството на атмосферния въздух и да наложат санкция ако се налага.

Допълнителна информация по темата:

Снимка: http://airsofia.info

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova