Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

В делова обстановка реализирам предприемаческите си умения и намирам точния подход към клиента

| 29.08.2018Следният текст е мотивационно писмо на деветнадесетгодишната Е. Т., с което кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2018. Освен мотивационното писмо участничката ни е изпратил и документи, доказващи, че има нужда от финансова подкрепа за обучението си. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на някой от младежите, може да види как би могъл да го направи от - http://milostiv.org/text/770


Чрез това писмо бих искала да кандидатствам за стипендия “Добротворчество”, предназначена за подпомагане на покриването на академичните разходи на студенти с финансови затруднения. Мотивацията ми за участие в конкурса за стипендия е свързана с личностното и професионално ми израстване, както и с възможността чрез наученото в университета, благодарение и на стипендията, да бъда полезна на моите връстници и на моята родина. Кандидатствам за стипендия, която да покрие разходите ми за обучение в УНСС, поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол“, в което съм приета след успешно участие в национално ученическо състезание по „Финанси и счетоводство“ през м.декември 2017г.

   Когато преди време избрах да продължа образованието си в икономическа гимназия, обкръжението ми – приятели, родители, съседи – буквално занемя. Ама как?! Дете на доктор по филология и историк с принос в локализирането на древната столица на синтите. Нещо не се връзва. Такава беше реакцията – къде по-многословна /разбирайте, опитваща се да схване подбудите/, къде просто учудена физиономия. Е, наложи се да обясня надве-натри правото на личен избор и връзката му  с израстването на личността. А защо избрах икономическа гимназия, и до днес ми е трудно да събера причините в няколко изречения. На първо място, това беше един разумен избор. И 15 години ми стигаха да осъзная, че хуманитаристиката няма почва в България. Не и когато е обсебена от политиката и българския ѝ прочит. Доказателство – моите родители. Сърцати, начетени, знаещи и не само – можещи да предадат знанието, да го накарат да разцъфне и даде плод. Ето такива хора не получиха шанс, а да се примирят с лошите примери и ударите под кръста, беше под достойнството им. Затова аз реших – ще уча нещо, което е по-практично, обвързано с пазара на труда и най-малко зависещо от хорското безхаберие и непочтеност.

  До чара на счетоводството стигнах бавно и накуцвайки. Може би и вие не откривате логика в този оксиморон. Аз точно затова го използвах. За да покажа, че и в най-подредената, построена върху закони, наредби и правилниците за прилагането им професия, може да се намеси творчеството, а оттам и красотата, очарованието. Поне  на гледната точка към нея. Записах се в специалност „Икономика и мениджмънт“ с разширено изучаване на английски език. За петте години обучение стисках в ръцете си трите златни ключа към бъдещето ми на икономист – професионалната ми подготовка и двата чужди езика, на които се опитвах да си обясня света на парите. Учих, трупах в паметта си понятие след понятие, опитвах се да схвана логиката на лабиринта, държал в плен не един и двама велики икономисти – автори на теории, на икономически модели, експерти по икономическа психология, успешни предприемачи. И донякъде успях – всичко започва от доброто управление. Управление първо на финансите, после на хората, които стоят зад тях. Просветването стана ярка светлина, когато заработих в учебно-тренировъчно предприятие, и то в счетоводния му отдел. Заложих на „скучното“ в христоматийното му тълкуване занимание и се опитах да погледна отвъд счетоводните операции, отвъд цифри, проценти и ставки. Да постигна големия смисъл, същинското предназначение на тази професия. А то се събира в три думи – аналитично мислене, честност, отдаденост. Това е подножието на стълбата – върхът е далеч, успехът е въпрос и на време, и на себепознание. Сега съм още в началото.

     Работата в учебно-тренировъчното предприятие в моето училище ми даде възможност да изявя и развия личностни качества, необходими за успешната ми кариера на икономист,  ключови компетентности от професионалната ми подготовка, социални навици. В напрегнат и едновременно творчески работен ритъм проверявам своята отговорност, енергичност, работоспособност, екипно мислене и аналитичен подход към възникналите проблеми.  В делова обстановка реализирам предприемаческите си умения и намирам точния подход към клиента, разширявам мениджърския си кръгозор, трупам полезен опит в деловата кореспонденция и установяването на трайни връзки между фирми със сходен предмет на дейност. Имам възможност за проследя действието на основните макро- и микроикономически закони в практически ориентирана търговска дейност. Много ценен за мен е човешкият контакт, възможността да споделям общи цели и мечти в един динамичен, мотивиран, изследователски настроен екип от млади, вдъхновени хора. Това  е едно предизвикателство за готовността ми да се боря за мечтите си. Тук се подготвям за изкачването на стълбата. За утрешните си победи.

  А те вече започнаха да се случват. На Международния панаир на учебно-тренировъчните предприятия ТФ ФЕСТ 2017г. в Пловдив  фирмената презентация, която изготвих, бе селектирана в топ 10 на най-добрите фирмени презентации. Идеята ми за социално отговорен бизнес, представена от нашия екип, спечели трето място и награда от Българския форум на бизнес лидерите. Заслужих трета награда след публична защита на есе на тема „Държавата, в която искам да живея“ в конкурс, организиран от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. Бях стипендиант на фондация „Комунитас“ след защита на есе на тема „Кои са факторите, които влияят на икономическото развитие на твоето населено място?“. Участвах в два международни проекта по програма „Еразъм+“ с индивидуална мобилност: в Денизли, Турция, на тема „Жените предприемачи“ и в Поронин, Полша, на тема „Бъди екопредприемач“. Предстои ми да продължа образованието си в УНСС. Висшето образование ще затвърди и разшири теоретичните ми знания и ще ми даде увереността на истински професионалист.

   Ще Ви бъда благодарна, ако разгледате моята кандидатура и ме допуснете до участие в конкурса за стипендия „Добротворчество“.

Снимка: pixabay.com

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova