Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Искам уверено да мога да застана на пътя на смъртта и да се боря за живота на пациентите си

| 29.08.2018Следният текст е мотивационно писмо на двадесетгодишната И. Й., с  което кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2018. Освен мотивационното писмо тя ни е изпратила и документи, доказващи, че има нужда от финансова подкрепа за обучението си. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на някой от младежите, може да види как би могъл да го направи оттук - http://milostiv.org/text/770

УВАЖАЕМИ ДОБРОТВОРЦИ,
Кандидатствам за стипендия „Добротворчество“ с убеждението, че тя е морален стимул и финансова подкрепа, които ще подпомогнат обучението и развитието ми.

През 2017г. завърших Профилирана природо- математическа гимназия „Акад. Ив. Ценов“- Враца с отличен успех и медал за високи постижения в областта на природните науки. Същата година бях приета като студент в Медицински университет- гр. Плевен, специалност Медицина, със среден резултат от кандидатстудентските изпити Отличен 6.00. Резултатът от обучението ми през настоящата учебна година в първи курс е Отличен 6.00. Избрах да продължа образованието си във ВУЗ с единствената цел да уча упорито и да завърша медицина. Това за мен е не само мечта, но и цел, за която полагам усилия да осъществя.

Осъзнах, че искам да уча медицина в седми клас. Дори мога да си спомня как от тогава това се превърна в моя смисъл. Можех да видя себе си единствено като лекар и това беше така до момента, в който загубих баща си. Баща ми беше моят идол, всъщност все още е. Но когато почина, не мога да отрека, че загубих вярата си в медицината. В един момент осъзнах, че понякога, колкото и да искаш, си безсилен, вцепеняващо безсилен. Бях подложена на едно от най-страшните наказания в живота и... изгубих смисъла си. За първи път бях поставена в ситуация без изход, без избор, без връщане назад. Светът ми се срина за един ден и след това трябваше да го съградя отново. Изненадващо дори за самата мен, след известно време мотивацията ми да уча медицина се върна. Вече знам, че колкото и да уча, колкото и добър лекар да стана, винаги ще има моменти, в които ще съм безсилна, моменти, в които няма да има какво да направя. С това знание и с този ужасен урок за живота зад гърба ми, уча и до днес. Съмненинето, че си можел да направиш нещо, но не си, е изключително тежко бреме. Днес, въпркеки че още съм далеч от това да бъда лекар, знам, че не е имало какво да направя и...за съжаление, знам, че не всички могат да бъдат спасени. Не живея с илюзиите, че ще помогна на всички хора, отдавна се отказах от идеологията, че човек сам е господар на съдбата си. Утопичните идеи за живота могат да съществуват само в книгите. Сега ми е достатъчно да бъда надежда за другите. Искам уверено да мога да застана на пътя на смъртта и да се боря за живота на пациентите си, защото понякога има какво да се направи, понякога не си обречен. И ако аз мога да съм това „не си обречен” за някого, ще знам, че отново имам смисъл.

Стипендия „Добротворчество“ ще ми даде възможност да продължа по избрания път, ще ме подпомогне в закупуването на учебници и учебни помагала, необходими в обучението ми. Медицината се оказа не само трудоемко, но и скъпо начинание. Живея с майка си и сестра си, която е по-малко от мен и все още е ученичка. Майка ми е учител по български език и литература. Както стана популярно в наши дни, учител е еквивалент на „немного висока заплата”. Майка ми се грижи с всички сили за нас, прави всичко възможно за нас. Виждам тази стипендия като възможност да сваля поне малко от товара, паднал върху нея. Тя е от хората, подобно на баща ми, които биха дали всичко за децата си. Не мога да си позволя да работя, защото обучението ми отнема по-голямата част от времето ми, затова разчитам само на нея. От няколко години притежавам Cambridge First Certificate in English. Владаеенето на английски език се оказа крайно полезно в обучението ми. Повечето добри медицински учебници, помагала и атласи са на английски език. Но с качеството идва и по-високата цена.

Когато завърша университета, бих искала да специализирам кардиология. Не мога да отговоря защо искам точно това, както в седми клас не знаех точно защо искам да уча медицина. Сега за мен кардиологията е каквото беше медицината преди - нещо, към което се чувствам привлечена и заинтригувана, цел, която искам да постигна, дисциплина, която искам да усъвършенствам.

Ще Ви бъда благодарна, ако разгледате моята кандидатура и ще се радвам на възможността да бъда част от Вашите стипендианти.

Снимка: pixabay.com

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova