Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Искам да спасявам човешки животи и поне до колкото е възможно да направя света по-добър

| 31.08.2018Следният текст е мотивационно писмо на двадесетгодишната Й. З., с  което кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2018. Освен мотивационното писмо участничката ни е изпратил и документи, доказващи, че има нужда от финансова подкрепа за обучението си. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на някой от младежите, може да види как би могъл да го направи от - http://milostiv.org/text/770

През 2017г. завърших 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ с отличен успех (5,91). След това бях приета да уча медицина в Медицински университет София и през следващата учебна година (2018-2019) ще бъда втори курс.

Пред мен никога не е стоял въпросът дали да уча висше образование или какво да уча. Още от дете мечтаех да бъда лекар. Превърнах мечтата си в цел, а сега превръщам целта си в реалност. За мен лекарската професия е призвание. Не всеки е готов да се отдаде първо на многото учене, а после и на това да помага на хората. Аз не мога да си представя да работя нещо друго. Искам да спасявам човешки животи и поне до колкото е възможно да направя света по-добър. Защото нищо не може да се сравни с благодарността в очите на хората, както и щастието им от добрите новини. Вярвам, че имам нужната упоритост, ум, позитивизъм и отдаденост, за да бъда добър лекар.  

Още когато бях ученичка станах член на Българския Младежки Червен Кръст (БМЧК). Там участвах в множество акции в помощ на хора в неравностойно положение, посещавах домове за деца без родители, както и такива с увреждания. Изкарах и курс за спасител, както на басейни, така и на открити водни площи и море. Там бях научена и да оказвам първа долекарска помощ в различни ситуации. Да помагам на хората ми носи истинско удоволствие и като лекар ще продължавам да давам всичко от себе си.

В университета станах част от Асоциацията на Студентите Медици в България (АСМБ) където също организираме кампании подпомагащи хората. Част от тях са кампании за профилактика на високото кръвно налягане, лекции за хранителните разстройства и др. Посещавам и националните срещи на АСМБ, където студенти по медицина от цялата страна се срещат, обменят опит и посещават лекции и обучения при известни лектори. Преминала съм и курс по жестов език с медицинска насоченост, благодарение на който мога да общувам с глухи и да премахна поне от части бариерата между тях и здравната ни система.

Медицината обаче има и своите недостатъци – безсънните нощи прекарани в учене, невъзможността да излизаш всеки път когато колегите ти от други специалности са навън, скъпите учебници, невъзможността да работиш поне първите 3 години. Дори лятото сме заети със задължителен стаж в болница, където малко по малко се запознаваме с работата. Да учиш медицина значи да си готов да жертваш времето прекарано със семейство и приятели и да го замениш с четене. Това неминуемо тежи на всеки един от нас – студентите по медицина – но мисълта, че от нас ще зависят човешки животи ни кара да се стараем и да учим все повече. За да учиш медицина трябва да имаш семейство, което да те подкрепя, както морално, така и финансово. Това е скъпа специалност, първо заради скъпите уроци, на които всеки кандидат-студент ходи, а след това заради многото и скъпи учебници, както и фактът, че студентът изцяло разчита на издръжка от родителите си.

Независимо от всички препятствия аз вярвам, че усилията си заслужават. Аз съм много любознателна и това, че медицината е толкова необятна и неспираща да се развива наука, много ми харесва. Винаги има какво да науча, как да стана по-добра. В стремежа си да се обучавам аз посещавам различни конгреси, workshop-и и тренинги, гледам разнообразни клипове и чета чуждестранна литература. Гледайки лекарите в болницата, в която съм на стаж, аз искрено им се възхищавам и искам някой ден да бъда като тях. Това са хора, които дават всичко от себе си в името на това да спасят своите пациенти.

Медицината е била и винаги ще бъде едно от най-важните неща в живота ми. Посвещавам й огромна част от времето и усилията си, за да мога някой ден да се чувствам удовлетворена от постигнатото и да помагам на хората по най-добрия начин.

Снимка: https://pixabay.com

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova