Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

От петнадесетгодишна работя като сервитьор, поради недостиг на финансови средства в семейството ми

| 31.08.2018Следният текст е мотивационно писмо на деветнадесетгодишната Д. К., с  което кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2018. Освен мотивационното писмо участничката ни е изпратил и документи, доказващи, че има нужда от финансова подкрепа за обучението си. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на някой от младежите, може да види как би могъл да го направи от - http://milostiv.org/text/770

През тази година завърших средното си образование в СУ „Васил Левски“ – гр. Троян, специалност „Организация на хотелиерството“ с отличен успех и златен медал. Предстои ми избора да продължа своето образование или да потърся професионална реализация в областта на „Хотелиерството“ .  За мен висшето образование е начин да отрия себе си из необятните полета на науките. То е човешка потребност, от която всеки млад човек има нужда. Следването във висшe учебно заведение би ми помогнало да развия своя потенциал във винената индустрия, което ще ми даде професионална и социална реализация. Това е от голямо значение, защото сега нямам добри условия за живот, но  в бъдеще, на основата на професията ми мога да постигна това. Образованието променя социалния статус на живот. България от две десетилетия е в години на преход и чрез него се запазва постигнатото от семейството социално положение, една нормална средна класа. В моите очи следването би ми дало онази независимост, чрез която ако се сблъскам с трудностите на живота,  ще се изградя като личност със стабилна нравствена и морална ценностна система. Висшите учебни заведения дават невероятната възможност за запознанства с нови хора, със същата жажда към ученето и стремеж към просперитет в живота.

Образованието е една съвкупност от стремежи към развитие и надграждане на личностните качества, достигане на висока професионална квалификация и откриване на подходяща реализация. Същото време е и желание за опознаване на нови хоризонти. Всичко това е постижимо само ако човек знае какво иска от себе си и от живота си и да го потърси на правилното място. Образованието е важно и в друг аспект- то приучава на дисциплина, а и чрез него добиваме увереност. Времето, прекарано в университета, има и друго основно предимство: там може да се изгради мрежа от контакти. Успешният бизнес рядко е продукт само на един човек. А къде другаде можеш да срещнеш хора със същите инереси, сходни умения и свежи идеи, ако не в университета.       

Специалността, към която съм се насочила, е „Технология на виното и пивото“. Любовта ми към виното се дължи на работата ми като сервитьор. Виното не е просто напитка, а магия и начин на живот. От петнадесетгодишна работя като сервитьор, поради недостиг на финансови средства в семейството ми, и не съжалявам, защото благодарение на всички трудности през работния процес, аз открих удоволствие и страст както в работата, така и в умението да поднесеш чаша вино с усмивка. Тази специалност ще ми предостави широка фундаментална и специална подготовка, въз основа на която ще мога да усъвършенствам знанията си и ще имам голямата възможност да работя като технолог в предприятията на винарската, високоалкохолната, спиртната, малцовата, пивоварната и безалкохолната промишленост. Катедрата „Технология на виното и пивото“ сътрудничи с Национална лозаро-винарска камара, Съюз на пивоварите в България, Съюз на енолозите в България, с Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България. В резултат на това  се осъществява активен обмен на научна и техническа информация. Поддържат се контакти с работодателите и са развити форми за подготовка на професионалната реализация  - курсове, стажове, центрове за кариерно развитие, предварителни договори и др.

Също така се предоставя възможност за  практика като сезонни работници във фирмите от винарската,високоалкохолната, малцовата, пивоварната и безалкохолната промишлености. Така пълноценно ще мога да усвоя нови практически знания и умения. Едновременно с това се създават възможности двете страни  да се опознаят взаимно, което е гаранция за по-добрата бъдеща реализация. Специалността „Технология на виното и пивото“ ще сбъдне мечтата ми  да работя като технолог във винарска изба, след време и като енолог. Виното е не е просто напитка, която да се консумира по празници, то е цял един живот, който съдържа в себе си философията на избата и със собствен характер впечатлява всички консуматори.

Снимка: https://pixabay.com

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova