Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Милиардерът от Русе

Автор: Весислава Антонова | capital.bg | 21.06.2019"Не мога да опиша достатъчно добре чувството на топлота в сърцето ми, когато знам, че съм помогнал на някого да подобри живота си." Това споделя канадският милиардер и строителен предприемач от български произход Игнат Канев пред журналиста Стивън Ниджик. Преди близо три години Ниджик му помага да разкаже и издаде биографията си "Живот във възход".

Канев е най-известен в България с благотворителната му дейност както в родното му село Горно Абланово (Русенско), така и в самото Русе, откъдето е съпругата му. Известен е като филантроп и в Канада, където живее повече от 68 години.

И въпреки това магнатът с български корени споделя, че никога не се е смятал за филантроп. "Филантропията е просто най-значимият страничен ефект от моята основна работа. Аз съм бизнесмен и строител. Помагам на другите, защото така са ме възпитали родителите ми и считам помощта за свой дълг като отговорен гражданин. Да давам на другите е чест и най-голяма радост", казва Канев в биографичната си книга.


Кой е Игнат Канев

Игнат Канев напуска родното си село Горно Абланово още 14-годишен, през 1941 г. Заминава при приятел на баща си в австрийския град Грац, за да му помага в земеделския бизнес. Човекът има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки. След 1945 г. иска да се върне в България, но го разубеждават. След 5 години чиракуване Канев вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци. "На 14 години се озовах на непознато за мен място. Нямах нищо освен мечти и надежди. Справих се с всичко с тежък труд и решителност", спомня си той в книгата.Няма възможност да учи и остава със завършен седми клас. "Не можех дори да надникна в университет, камо ли да стана студент. Все още нямах пари по онова време. Въпреки липсата на формално образование намерих успеха, но след години борба. Ако бях получил подобаващо образование, пътят ми щеше да бъде по-лек и гладък", убеден е Канев. Това го кара да иска да помага на младите за образованието им.

През 1951 г. изоставя бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където навлиза в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите емигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава първата си строителна фирма. Следващата година строи първата си по-висока страда – на 3 етажа с 9 апартамента, а 10 години по-късно вече вдига сграда с 262 жилища.

Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 млн. долара. По време на своята активна дейност като строителен предприемач, той издига хиляди къщи, много обществени сгради и голф съоръжения. В момента е собственик на шест голф игрища и голяма строителна фирма. Занимава се и с търговия на автомобили като представител на General Motors.

Според информация на списание Forbes богатството му възлиза на 1.2 млрд. долара.

Даренията му в Канада...

Благотворителна фондация "Игнат Канев" отделя средства за дарения всяка година. "От първите ми дни в Канада знам твърде добре какво означава да си в нужда. Когато срещна човек, който се нуждае от помощ, считам за свой дълг да му помогна", споделя Канев.

Първото му дарение в Канада е за построяване на болница в град Мисисага, където живее. Мнозина дават, а Канев обещава 2 хил. долара, които ще внесе, когато ги спечели. "Вярно е, че не можеш да даваш нещо, когато нямаш, но аз намирах начин да върна онова, което съм получил", споделя той. Впоследствие се оказва, че неговото дарение за болницата е най-високо.

Освен дарения за канадски университети и болници той подпомага и българската общност там, като например отварянето на българска църква в Брамптън, щата Онтарио. Днес Канев е почетен консул на България в Канада. За благотворителната си дейност в страната е удостоен с всички най-високи държавни отличия.

...и парите за България

Българската му одисея с даренията започва още от 70-те години в родното му село Горно Абланово. Там той построява нова детска градина и здравна служба. С негова помощ е осъществен ремонт на местната църква и е обзаведен компютърен кабинет в училището. През 2014 г. изгражда и ново читалище в Горно Абланово. Културният център носи неговото име.


В Русе чрез фондацията си дарява в две направления - образование и здравеопазване. Сумите за Русенския университет "Ангел Кънчев" възлизат на 2 млн. лв., а на болницата общо 1 млн. лв. за няколко проекта. Фондацията е основана през 1986. от съпругата на Канев - Димитрина, по повод 60-годишнината на съпруга й, а днес се управлява от малката им дъщеря Кристина. Пред медиите Канев обяснява, че е много трудно да изнесеш един милион долара от Канада. "Моят случай е доста специален. Имам разрешение от Министерството на финансите за дарения само в две области – здравеопазване и образование. Тия сектори не са в конкуренция на Канада", обяснява той.

Сумата, дадена на русенското висше училище, е за построяването на културен център, който носи неговото име. Комплексът "Канев център" е открит преди повече от пет години. Общата сума за реализацията на комплекса е 4 млн. лв., като половината осигурява Канев.


Комплексът служи за провеждане не само на университетски, но и на различни градски, национални и международни форуми. За краткото си съществуване "Канев център" се е превърнал в едно от основните средища на културния живот в Русе. Има полифункционална зала с 800 места, сцена с площ 120 кв.м и авансцена с обслужващи пространства към нея. На втория етаж са разположени заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, зала за пресконференции.

От края на 2017 година университетската болница в Русе също носи името на строителния магнат. За своята 152-годишна история болницата не е била кръщавана досега. Година по-рано в двора на лечебното заведение той помага за изграждането на детска площадка, като дарява 21 хил. канадски долара. Впоследствие дава и 500 хил. лв. за обновяване на двете крила на детското отделение в болницата. "Когато видя как изглежда то, Канев каза, че дори затворите в Канада изглеждат по-добре", разказва адвокатът на болницата по това време Павлина Иванова.

Тя обяснява, че екипът на лечебното заведение успява да реализира проекта за 470 хил. лв. "Бяхме коректни към дарението на г-н Канев. Направихме му видеонаблюдение, за да може на живо да следи процеса. Как върви ремонтът." Със спестеното успяват да купят и нови легла за детското отделение след основния ремонт. Детското отделение, което е с две крила, вече носи имената на двете дъщери на Канев - Кристина Мария и Анна Мария.

С това обаче даренията за болницата не свършват. Строителният предприемач решава да помогне за обновяването и на отделението за хемодиализа. То ще бъде ремонтирано, модернизирано и разширено. Проектът е на стойност повече от 900 хил лв., като 500 хил. от тях ще бъдат дарени от благотворителната фондация "Игнат Канев".

Роднините в България

Когато Канев се върне в родното си село, мястото, на което обича да отсяда, е домът на племенницата му Величка и нейния съпруг Тодор. Семейство Венкови се занимават със земеделие и животновъдство. Величка си спомня, че за първи път го е видяла през 1968 г. "Чакахме го три месеца и си представях, че ще видим някой солиден господин с бомбе, стъпващ тежко. А той беше като момченце - чевръст, енергичен, усмихнат. След като си дойде за пръв път, едно десет години може би той всяка година си идваше по два пъти."


"Той постоянно мисли и работи, неговият офис е в главата му. От него съм научил, че човек, за да успее в бизнеса, трябва да накара и стотинката да работи и тя да произвежда", казва Тодор Венков. Той припомня, че комунистическият режим не е бил добре настроен към канадския милиардер и например е върнал хокеен детски отбор, който Канев е докарал тук.

Източник: www.capital.bg

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova