Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Ива: Математиката е моята голяма страст (Добротворчество)

| 13.08.2020Следният текст е мотивационно писмо на Ива, с  което кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2020. Освен мотивационното писмо ни бяха предоставени и документи, доказващи, че има нужда от финансова подкрепа за обучението си. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на някой от младежите, може да види как би могъл да го направи от секция Дарители на следния адрес - https://milostiv.org/dobrotvorchestvo-2020

Занимавам се с математика още от втори клас. Тя бързо се превърна в моя голяма страст и област, в която искам да се развивам. Докато учех в моето училище (Математическа гимназия „Гео Милев“), вземах участие във всевъзможни областни, национални и международни състезания и печелех награди в много от тях. Посещавах редовно също и школата по математика в гимназията. Завърших дванадесети клас с отличен успех (включително две пълни шестици на матурите и съответно национална диплома) и с множество постижения не само в областта на математиката. Знаех обаче, че имам нужда да продължа да се опознавам като личност и да задълбоча математическите си знания, за да подпомогна развитието и просперитета си. Да продължа образованието си във висше учебно заведение, беше логичната следваща стъпка. Въпросът беше къде. Въпреки таксите за обучение, които са непосилни за моето семейство и ме принудиха да прибегна до студентски заем, се спрях на Американския университет в Благоевград. Причините за това бяха модерното обучение по европейски и американски стандарт, невероятните кампус и атмосфера, множеството клубове и дейности, малките групи по всеки предмет, които позволяват индивидуално внимание и подход към всеки студент, както и възможността сам да подредиш програмата си, да запишеш предмети дори да не са част от твоята избрана специалност и да завършиш две специалности вместо само една, какъвто е случаят в другите български университети.

Макар че бях притеснена за решението си поради високите такси, първата година в университета ме остави с отлични впечатления. Нивото на обучение, отношението и преподаването на професорите, състудентите и създадените приятелства ме задоволиха напълно. Влязох там с намерението да уча математика и си оставих вратичка и за друга специалност, ако такава ме грабнеше. Лекциите по математика бяха на изключително добро ниво, професорите бяха толерантни и от най-висок калибър, научих нови неща и надградих над вече усвоени знания. Участвах в международно състезание, от което спечелих бронзова награда и се включих в клуба по математика, където се запознах и сприятелих с други студенти, желаещи да изучават тази специалност.

Завърших първата година с отлични оценки по всички предмети, включително и нематематическите такива, които са част от общата ни подготовка. Най-важното, което се случи, беше фактът, че открих моята втора специалност. През втория ми семестър записах макроикономика, където попаднах на професора мечта – мил, отзивчив и завладяващ. Беше американец, завършил топ университет в САЩ. Часовете с него бяха занимателни, интерактивни, забавни и никога скучни. Лесно се запалих по икономиката особено след като научих толкова много любопитни неща за това как тя функционира, факторите, които ѝ влияят, и как да ги анализирам. След края на семестъра бях толкова запленена, че реших да науча повече, като запиша още икономически предмети и съответно специалност Икономика.

Така се спрях на моите две специалности към този момент – Математика и Икономика, които ще станат официални най-вероятно през втората година, тъй като ни се дава време да обмислим избора си и да вземем решение. Отделно от това ми предстои да изучавам още много предмети от различни области, като специално място мисля да отделя на курсовете по Компютърни науки, защото добрите умения по програмиране са ключови във всички сфери и са задължителни, ако се занимаваш с наука или анализ на данни. Кандидатствам и за възможността да водя консултации по математика за първокурсници през новата учебна година и в началото на следващия семестър ще се явя на интервю за тази позиция. Ще се постарая да продължа да поддържам отличния си успех и да се възползвам от възможностите за развитие, които университетът ми предоставя. Надявам се да бъда одобрена за стипендията, защото тя ще улесни следването ми и заплащането на таксите за общежитие, храна и студентски дейности, които не се покриват от заема ми.

Снимка: https://www.freeimages.com/photo/mathematics-1550844

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova