Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Тихомир: Родителите ми са ме възпитали така, че винаги да помагам на нуждаещите се (Добротворчество)

| 13.08.2020Следният текст е мотивационно писмо на Тихомир, с  което кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2020. Освен мотивационното писмо ни бяха предоставени и документи, доказващи, че има нужда от финансова подкрепа за обучението си. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на някой от младежите, може да види как би могъл да го направи от секция Дарители на следния адрес - https://milostiv.org/dobrotvorchestvo-2020

Казвам се Тихомир. На 19 години съм. Роден и израстнал съм в малкия град Златица, където и завърших средното си образование. Дипломирайки се от училище, и за миг не съм се колебал дали да продължа обучението си. Вярвам в твърдението, че човек се учи, докато е жив, и смятам, че образованието е ключът към успеха и новите хоризонти. Висшето образование ти дава не само знания и умения, но и нови запознанства и преживявания. Учиш се да бъдеш самостоятелен, да се мотивираш и да се справяш с предизвикателствата в ежедневието. И студентските години ще са хубави, каквито бяха и годините в училище.  Ала никой не обещава да е лесно, но това ще са уроците, които ще помним цял живот, превръщайки ни в хора с опит.

Мога да се похваля, че вече съм приет студент в ХТМУ. Избрах специалността „Индустриална безопасност”.  В нашия район има няколко големи предприятия. В едно от тях- металургичния завод „Аурубис”, миналото лято проведох стаж в реална работна среда. Тогава бях в цеха „Производство сярна киселина”, но се запознах със същността на работа на целия завод. Проявявах любопитсво в сфера, непозната досега за мен. Там на практика видях и за пореден път се убедих, че от здравето по-важно няма, затова трябва стриктно да се спазват правилата за безопасна работа, за да съхрани човек себе си и околните. Участието ми в стажа ме мотивира още повече да се развивам в сферата на индустриалната безопасност, защото искам да се реализирам като специалист именно в моя район. Плановете ми са, след като завърша, да работя тук и да съм полезен на обществото. Така ще опровергая едно твърдение, че за младите хора няма реализация в България, още повече в малките провинциални населени места.

Докато бях ученик, няколко поредни години с училищен отбор участвам в националното състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. От тогава знам колко е важна екипната работа, особено в критични моменти и на места с повишен риск на рботното място, както и спазването на установени правила. Мога да работя в екип и съм комуникативен, общуването с непознати не ме притеснява, напротив – обогатява ме. Също така действам бързо и организирано, мога да бъда лидер и избягвам конфликтите - качества, които смятам, че ще ми бъдат полезни в работата. Когато се касае до безопасността на хората, трябва да умееш да мислиш трезво и да работиш под напрежение, да взимаш адекватни решения, касаещи безопасността на хората, особено в критични ситуации. Това са умения, върху които човек работи през целия си живот, за да става по-добър.

Моите родителите са ме възпитали така, че винаги да помагам на нуждаещите се с каквото мога. Това ми носи вътрешно удовлетворение. Вярвам в доброто и  се стремя да „заразявам” и другите хора. Моята работа като инженер по „Индустриална безопасност” също ще ми носи удовлетворение, защото в края на работния ден ще съм бил полезен на моите колеги и те ще се приберат живи и здрави при семействата си, а от това няма по-ценно нещо.

Кандидатствам за тази стипендия, защото тя ще е допълнителен стимул за мен да се развивам и да постигам успехи в обучението си. Радвам се, че има добри хора, които подкрепят уязвими младежи в този важен етап от живота им- образованието. И още повече, че съществуват организации като Вашата, които работят неуморно и безвъзмездно, за да правят по-добър живота на българските ученици и студенти. 

Снимка: https://www.pexels.com/photo/action-adult-boots-boxes-209230/

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova