Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Добротворчество - Николай: Мехатрониката, физиката и дебатирането силно ме увличат

| 14.08.2020Следният текст е мотивационно писмо на Николай, с  което кандидатства за стипендия в конкурса на Милостив - "Добротворчество" 2020. Освен мотивационното писмо ни бяха предоставени и документи, доказващи, че има нужда от финансова подкрепа за обучението си. Целта на конкурса е да подпомага младежи в неравностойно положение, желаещи да учат висше образование. Всеки, който желае да помогне за следването на някой от младежите, може да види как би могъл да го направи от секция Дарители на следния адрес - https://milostiv.org/dobrotvorchestvo-2020

Винаги съм вярвал, че като човек има важна за себе си цел и вкарва достатъчно усилия ще успее в начинанията си, именно затова съм тук като кандидат, за да оправдая очакванията на твърдението ми. Живея в гр. Първомай и тази година завърших обучението си в ЕГ ”Пловдив”, едно от най-елитните пловдивски училища, като бях приет в ТУ София с немската специалност - Мехатроника.

Избрах тази специалност, защото този вид наука бързо ме увлече, а към момента дори имам и значителен опит. През 2019г. присъствах на курс на тема 3Д принтиране, като това подейства доста стимулиращо и след известно време успях да се сдобия с подобен принтер втора ръка, а материала за защитаване на немската ми диплома (DSD) също беше на тема 3Д принтиране. Както се предполага, избраната от мен специалност изисква знания по физика, която е една голяма част от интересите ми. През последните две години имам две първи и две втори места на провежданите от ТУ Пловдив състезания. Като най-изявен интерес обаче се утвърди дебатирането. Занимавам се с него близо 3 години, като през това време придобих изключително ценни умения. Дебатьорските състезания представляват дисциплина, в която се състезават студенти и ученици, излагайки своите аргументи на контроверсни теми, които засягат света в момента. В дългия ми опит това ме научи на полезни умения, едни от които са конструиране на аргументи, задълбочено мислене в даден казус, опониране на чужди мнения чрез изградени анализи и други. Това е актуално тъй като в ежедневието човек трябва да изразява и защитава адекватно и осмислено гражданската си позиция. През текущата 2020 г. започнах самостоятелно активно да изучавам трети чужд език, руски, като към момента мога свободно да пиша и чета. Този януари месец се включих и към неплатен стаж в Асоциация дебати България в отдел “Спонсорства и партньорства”, където придобих умения в сферата на маркетинга и формалната комуникация.

Въпреки моите успехи, винаги е бил налице проблема с ограничените средства. Майка ми работи в приют за деца и е разведена жена на 62г., а поради инцидент преди време има и ТЕЛК-ово решение за инвалидност 50%,затова се притеснявам, че издържайки мен, като студент, тя няма да може да се справя сама. Поради факта, че тази година навърших пълнолетие, вече не взимам издръжка от баща ми, а също и детски помощи. Всичко това ме е научило да търся и да се възползвам от всички възможности, които минават покрай мен, а тази стипендия е една идеална такава. С нейна помощ няма да се налага да работя, за да покрия разходите си като студент в София и по този начин усилията ми няма да бъдат насочени към това да се издържам, а към това да се концентрам повече над образованието ми.

Тази стипендия ми е нужна, не само заради финансовата помощ, но и заради това, че искам да докажа пред себе си и пред другите, че макар роден в семейство от ниската класа, човек може да се издигне и успее с усилия. Искам да видя, че труда ми е имал значение.

Вече подадох документите си и платих таксата за първия семестър на стойност 350 лева. Надявам се, че с ваша помощ, предстоящите разходи и такси няма да бъдат проблем за мен и майка ми през времето ми в университета.

След написаното дотук, ви умолявам да се свържете с мен и да ме уведомите, ако сте сметнали, че стипендията е по-нужна за някой друг.

Снимка: https://www.pexels.com/photo/engineer-designing-medical-equipment-3912474/

Търси

Категории

 1. Всички
 2. Добри примери
 3. Материали от конкурс за есе, посветен на милостинята и дяконията
 4. Беседа за милосърдието и социалната дейност на Църквата
 5. Дарителството в България от 1878 до 1951 година
 6. Милосърдие и християнство
 7. Конкурс "Добротворчество" 2015, категория Студенти
 8. Конкурс "Добротворчество" 2015, Млади писатели
 9. Как да получа помощи?
 10. Конкурс "Добротворчество" 2017, категория Студенти
 11. Превенция на здравето
 12. Конкурс "Добротворчество" 2018
 13. Конкурс "Добротворчество" 2019
 14. COVID-19
 15. Конкурс "Добротворчество" 2020
 16. Конкурс "Добротворчество" 2022
 17. Конкурс "Добротворчество" 2023

Тип

 1. Всички
 2. Препоръчани
 3. Видео

Статии и видео


Текущи инициативи
Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova