Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

И тази година даровитите деца ще получават стипендия

Автор: http://nmd.bg | 04.04.2016

И тази година даровитите деца ще получават стипендияДецата с изявени дарби ще получават целеви стипендии и през 2016 г. На заседание Министерският съвет одобри Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2016 г., според която както досега децата с изявени дарби ще получават 195 лв. еднократна стипендия за годината или по 135 лева на месец, съобщи правителствената пресслужба.

Програмата предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени способности в областта на науката и изкуството, класирани на първо, второ и трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национални и международно равнище. В областта на спорта – на първо, второ или трето място на олимпийски игри, световно първенство, европейско и балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство.

Друго решение на кабинета от днес е официалното одобрение на предложението на Министерството на образованието да се увеличи квотата за студенти от български диаспори в чужбина в българските университети. Досега се приемаха около 400 такива студенти у нас в бакалавърска и магистърска степен, но сега броят им се увеличава повече от двойно – на 1000.

Увеличава се и квотата за докторанти от български общности извън България – от 12 досега, те се увеличават на 20 за годината.

Аргументът на Министерството на образованието е, че има трайна тенденция на увеличаване на интереса и на броя на кандидат-студентите от вън и най-вече от страни, където има големи български диаспори – Украйна, Сърбия, Молдова, Албания и др. Ведомството осигурява и до 15 държавни субсидии за тези кандидати – за класираните на първи места на националните олимпиади по български език и литература и за първенците на випуски от 12 средни училища в райони с компактно население от българската народност в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан.

Доклад, представен на днешното заседание на Министерския съвет, показа, че през 2015 г. са осигурени 1420 ресурсни учители, психолози, логопеди и рехабилитатори за деца и ученици със специални образователни потребности у нас. По линията на план за действие за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания през миналата година са били обучавани над 13 хиляди деца и ученици в страната.

Източник: http://nmd.bg
Снимка: http://nmd.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova