Милостив - платформа за благотворителност и социална дейност :: За нас 
Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Накратко за нас

Сайтът milostiv.org е вдъхновен от живота и дейността на св. Филарет Милостиви и стартира на 01 Декември 2011, когато ние - православните християни честваме неговата памет. С голямата помощ на множество доброволци и дарители успяхме да съберем информация за домове за деца и възрастни хора, както и да осъществим няколко други инициативи като например да организираме конкурси в различни области, да заснемем краткотраен документален филм, да съдействаме за даряването на над 250 компютъра и лаптопа на домове за деца и др. Водени от желанието да подпомагаме осъществяването на връзката между нуждаещи се хора и тези, които желаят и имат възможност да помогнат, публикуваме редовно предварително проверени призиви. За тях предоставяме контакти и банкови сметки директно на хората, които са в нужда. Стремим се да вдъхновим добрите дела и затова публикуваме на сайта новини и статии за благородни хора, които жертват от своето и от себе си, за да помогнат на ближните си. Наши инциативи са били подкрепяни от медии като БНТ, БНР, Дарик радио, Сайта на БПЦ и множество други сайтове.

Пет години организацията беше неформална, което създаваше някои затруднения и ограничения при работа с администрацията и осъществяването на инициативите. По тази причина, в началото на 2017-а година, заедно с още няколко активни съмишленици, доказали с делата си, че са отдадени на каузата да помагат, регистрирахме Сдружение Милостив. Два от основните принципа на новооткритата организация са доброволен труд и пълна прозрачност. Публикуваме банкови сметки на нуждаещите се, но в редки случаите, когато това е невъзможно или неудачно, използваме сметката на сдружението като всяка дарена стотинка отива по желание на дарителя и всеки може да проследи дарението от следния адрес - milostiv.org/donations.

Основните цели, които заложихме в устава на сдружение Милостив са продължение на досегашната дейност, а именно:
1. Да подпомага и съдейства за преодоляване на социалното отчуждение, насърчаване на социалната интеграция и личностната реализация на социално слаби хора, деца, лишени от родителски грижи, хора с увреждания и лица, нуждаещи се от социални грижи;
2. Да помага за събирането на средства за лечението и закупуването на лекарства и консумативи на хора със здравословни проблеми, които са материално затруднени;
3. Да подпомага творческото развитие и образование на талантливи младежи, занимаващи се с култура или наука;
4. Да насърчава и популяризира доброволчеството, благотворителността и жертвоготовността в името на нуждаещите се;
5. Да бъде в синхрон с православните ценности и морал и в това число да подпомага строежи и строителни ремонти на православни храмове.

Вярваме, че делата на милосърдие са важни не само за човека в нужда, но и за този, който дарява, а и за обществото, в което живеем. Надяваме се, че с помощта на множество съмишленици ще можем да допринесем поне малко за разпространението на добрите дела сред нас.

Контакти

Можете да ни откриете на milostiv.org@gmail.com или facebook.com/milostiv.org.bg

Екипът на Милостив

 

Публични личности, подкрепили инициативи на Милостив

о. Стоян Чиликов
Свещ. доц. д-р Стоян Чиликов е съосновател на сдружение Милостив и член на Управителния съвет. Преподавател е в катедра по Теология при ПУ "Паисий Хилендарски" и свещеник в столичния храм "Св. Георги" - Дървеница. Женен с 2 деца.
  Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил
Връчи наградите на победителите в конкурса, посветен на дяконията и милостинята
Нина Панчева-Киркова
Съосновател на сдружение Милостив и заместник-председател на Управителния съвет. Съосновател на milostiv.org, графичен дизайнер и координатор на сайта. Художник (ninapancheva.com), завършила докторантура по Изящни изкуства в университета на Саутхямптан, Англия. Омъжена с едно дете.
  Свeщ. Константин Цанков
Член на комисията по оценяването на участниците в конкурса, посветен на дяконията и милостинята
Радослав Кирков
Съосновател на сдружение Милостив и председател на Управителния съвет. Съосновател на milostiv.org, редактор, координатор и програмист на сайта. Магистър по Информатика в СУ “Св. Климент Охридски”. Програмист. Женен с едно дете.
  Д-р Валентин Кожухаров
Предесдател на комисията по оценяване на есетата в конкурса, посветен на дяконията и милостинята
о. Сава (Щони) Кокудев
Свещеник д-р Сава (Щони) Кокудев, ефимерий на академичния параклис ''Св. Климент Охридски'' и преподавател в Богословския факултет при СУ. Член на сдружение Милостив. Женен с 2 деца.
  Проф. д-р Божидар Андонов
Участник в беседата, посветена на милосърдието и социалната дейност на Църквата
Велислава Крумова
Съосновател и член на сдружение Милостив. Бакалавър по Богословие в СУ “Св. Климент Охридски” и следва магистратура по Съвременни аспекти на богословието. Учител в детска градина за слухоувредени деца. Художник. Има 3 деца.
  Доц. Костадин Нушев
Участник в беседата, посветена на милосърдието и социалната дейност на Църквата
Симеон Йорданов
Редактор на сайта milostiv.org. Член на сдружение Милостив. Завършил Богословие и БЕЛ в ПУ "Паисий Хилендарски".
  Проф. д-р Деворина Гамалова
http://dgamalova.milostiv.org
Председател на комисията в раздел ''Музикална интерпретация'' на конкурс Добротворчество 2015. Предоставила музика за късометражния филм ''Дела на вярата''.
Ивана Радонова
Д-р Ивана Радонова - педагог, с опит в образованието и член на сдружение Милостив.
  Гавраил Панчев
http://gavrailpanchev.info
Председател на комисията в раздел ''Млади писатели'' на конкурс Добротворчество 2015
Цветелина Калчева
Фиолог и член на сдружение Милостив. Омъжена с 2 деца.
  Васка Глушкова
Председател на комисията в раздел ''Младежи в затруднено финансово положение, желаещи да учат висше образование'' на конкурс Добротворчество през 2015, 2017 и 2018 г. Оказала изключителна подкрепа и по други инициативи на Милостив.

Доброволци, подкрепили инициативи на Милостив

Превод на личните страници на домовете: Деси Ламбина, Елица Спасова, Никола Вълчев, Елица Спасова, Елена Михайлова, С. Атипова, Иван Димитров, Тодор Ламбин, Асен Начев, Елена Кирчева, Стояна Минчева, Дария Манова, Божидара Златанова, Мария Илиева, Мариела Вачева

Даряване на Библии за деца в домове за деца: Стела Апостолова, Божидар Апостолов, Сетослав и Ангел

Събиране на информация за Домовете за деца: Борис Глушков, Маруся Петрова, Теодора Стефанова, Nina Litvinenko, Елица Литвиненко, Александра Стефчева, Александър Василев, Ани Начева, Съни Таскова, Калина Кънчева, Атанаска Маринова, Bistra Slavkova, БИЛЯНА КЛИСУРОВА, Веселина Корцанова, Мария Новакова, Анна Димитрова, Мария Шехинова, Юммюш Ени, Цветанка Цачева, Марияна Николова, Мария Желязкова, Виктория Милошева, Веселин Георгиев, Стефан Мирчев, Мария Ченкова, Васка Глушкова, Елена Димитрова, Пламен Мичев, pimento pimento, steliyana filipova, Krasimira Marinova, Петя Чолакова, Dobrina Baycheva, Цветомила Първанова, Ваня Крачолова, Христина Димитрова, petai delcheva, orhan mitrev, Десислава Драгнева, Мария Стайкова

Помощ при организацията на беседа, посветена на милосърдието и социалната дейност на Църквата: Слави Спасов, Снежа Киркова, Симеон Кирков, Николай Иванов, Христо Бъчваров

Помощ при организацията на национален конкурс ''Добротворчество'': Стефана Панчева, Цветелина Калчева, Станислав Калчев, Снежа Киркова, Георги Кирков, Симеон Кирков, Стела Апостолова, Лилиа Петкова, Росица Кехайова, Петя Великова, Ася Павлова, Инес Симеонова, Амира Салах Ал-Рифаи, Сребрина Цветанова, Албена Георгиева, Габриела Петрова, Христо Петров, Мария Стоилова

Превод на филма ''Дела на вярата'': Антония Георгиева, Елена Цонкова, Николай Шиндаров, Мартин Иванов, Цветелина Калчева, Златоела Сенгил

  Янко Тихов
Председател на комисията в раздел ''Изящни изкуства'' на конкурс Добротворчество 2015
  Калин Терзийски
Участва в беседа и връчи наградите на победителите в конкурс Добротворчество 2015
  Китодар Тодоров
Негов е гласа зад камерата в късометражния филм ''Дела на вярата''
  Мартин Ралчевски
Редактор на текста в късометражния филм ''Дела на вярата''
     

* Имената на хората са подредени хронологично според инициативите, в които са взели участие


Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova