Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени от INSAIT

14.05.2024

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени от INSAITТехнологичният гигант Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени от българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщава БТА.

Това е едно от най-големите подобни дарения в световен мащаб за технологичния гигант през 2024 г., а за обявяването му в България пристигна вицепрезидентът на Research в Google DeepMind д-р Слав Петров. Той, заедно със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, с основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и с Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, обяви дарението на форум на компанията в София.

Борис Георгиев припомни, че при откриването на INSAIT през 2022 г. Google е подпомогнал института и с 250 хил. долара за докторантски стипендии. Решението за увеличеното финансиране е взето на най-високо ниво в Google след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните две години.

В рамките на отпуснатите стипендии приетите докторанти ще имат възможност да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Google Research по теми от взаимен интерес. Финансирането ще помогне за засилване на фокуса на българския институт в ключови области на изкуствения интелект, като големи езикови модели, компютърно зрение, обработка на естествен език, машинно обучение и други. Заедно с целевото финансиране Google предоставя и ексклузивен и свободен достъп до свои специфични мощни изчислителни мощности (тензорни процесори от последно поколение) на INSAIT, което се равнява на приблизително 1 млн. долара.

„Случващото се днес е доказателство, че в България може и се създава научен продукт на световно ниво", каза Цоков.

„Постигнатото от INSAIT за толкова кратко време е впечатляващо и затова държавата ще продължи да подкрепя последователно института към Софийския университет, а тези допълнителни средства са възможност да задържим най-изявените български таланти в областта на точните науки и да им дадем възможност да се развият и работят на световно ниво от техния дом – България", каза още Цоков.

Той съобщи, че над 200 хил. български ученици използват облачните технологии на Google, а инструментите на компанията с изкуствен интелект в областта на образованието пестят часове административна работа на директори и учители.

Източник: https://www.investor.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova